Smør sjefen med småprat, bruk ulne ord, snakk motstanderen i senk med fremmedord og vinn en debatt med autoritet og edle motiver isteden for argumenter. Alle forhold er makt-forhold. Når du ønsker noe annet enn de andre, må du manipulere for å vinne, hevder ekspert.
I fremtiden får arbeidstakerne mer og mer ansvar for egne pensjonsordninger. Ukeavisen Ledelse har snakket med tre eksperter om hvilke gode råd om pensjon de vil gi arbeidstakere med høyere utdanning.
Aldri før har Norges Forskningsråd tilbudt så store summer til innovasjonsprosjekter i næringslivet som i 2014 og sjelden har bedriftene vært ivrigere på å søke. I løpet av januar skal 850 innovasjonsmilllioner fordeles til håpefulle forskere og bedrifter som har søkt for 2,6 milliarder.
Kina er verdens største utslipper av CO2 og et av verdens mest forurensede land. Likevel mener mange at Kina har svaret på flere av verdens miljøutfordringer.
Fire land i Midtøsten og Nord-Afrika har gjennomgått regimeskifter de siste tre årene, men langt flere preges av uro og vold som følge av Den arabiske våren. En konsekvens kan bli at Iran får en lederrolle i regionen – med USAs velsignelse.
Jo mer velstående Norge blir, jo mer preger klasse og penger frivilligheten. Vi får stadig flere filantroper, men vi jobber mindre frivillig og er aktive medlemmer i færre organisasjoner. Den frivillige innsatsen dreies fra tid til penger.
De store matkjedene har kontroll over butikkmarkedet, og små, uavhengige kjøpmenn er nærmest utradert. Nå står slaget om distribusjon av varer. Kjedene vil også ta kontroll over denne delen av næringskjeden. Bryggerier og leverandører kjemper imot – men overmakten kan bli for stor.
Norske velgere er ikke tradisjonelt partilojale, men de to siste stortingsvalgene har likevel vært overraskende stabile.
– Etter høstens valg tror jeg imidlertid velgerne drar på vandring igjen, mener valgforsker Bernt Aardal.
Debatten om klima og miljø og innvandring og integrering splitter opp tradisjonelle partiallianser, men i motsetning til andre land har ikke det fikk ført egne miljøpartier eller innvandringsfiendtlige partier inn på Stortinget. Forklaringen finnes i SVs og Frps brakvalg i 1973. Men i år kan Miljøpartiet De Grønne bryte dette norske særpreget.
Debatten om klima og miljø og innvandring og integrering splitter opp tradisjonelle partiallianser, men i motsetning til andre land har ikke det fikk ført egne miljøpartier eller innvandringspartier inn på det norske Stortinget. Forklaringen finnes i SVs og Frps brakvalg i 1973. Men i år kan Miljøpartiet De grønne bli representert for første gang.
Stortinget lager Norges nye lover, men det er byråkratene som lager forskriftene. Nå er forskriftene blitt så mange og så detaljerte at de delvis overtar for lovene, advarer både jus-professorer, advokater og stortingsrepresentanter. Jusprofessor Jan Fritjof Bernt krever en ny forvaltningslov, og regulering av hvordan forskriftene lages.
1. juli blir Kroatia EUs 28nde medlemstat. EUs nye utvidelse østover på Balkan gir liten grunn til håp for hverken Tyrkia eller andre store land i øst som vil inn. Derimot kan det føre til en del endringer indre endringer EU, og til og med få konsekvens for forholdet til Norge.
I helgen skal en av Norges mektigste lederstillinger fylles, antakelig ved kampvotering. Likevel er det få som bryr seg om hvem som blir ny leder i LO. Summen av lederutskiftingene på årets LO-kongress kan imidlertid få store konsekvenser for fremtiden til norsk arbeidsliv.
Det lille baltiske landet Estland har forlengst fått til flere av de elektroniske forvaltningsrevolusjonene Norge fortsatt bare utreder. Det har spart staten og næringslivet penger og gitt borgerne flere tilbud enn i Norge.
Estland har både en stor IT-næring og er Europa-ledende på e-forvaltning. Lite land, høy teknisk utdanningsnivå, bevisst politisk satsing og en kultur for innovasjon er blant de viktigste forklaringene.
En overopphetet oljesektor, høy arbeidsinnvandring, flere utenlandske eiere og konkurranse mellom fagforeninger er noen av grunnen til at den snart 80 år gamle «norske modellen» for små forskjeller og tett samarbeid i norsk arbeidsliv kan stå for fall.
Forrige mandag fikk EU Nobels fredspris for å ha samlet landene i Europa. Ifølge toneangivende EU-politikere som Angela Merkel og Jose Manuel Barroso er planen på sikt å bli et mer føderalt Europa, og krisen er drivkraften. Men resultatet kan like gjerne bli mindre sentralisering, eller et todelt EU. De neste årene blir kritiske, mener eksperter.
Sikkerhetsbransjen har firedoblet veksten på ett år etter 22. juli, viser ferske tall. Konsekvensene etter Gjørv-rapporten og høringsrundene på Stortinget kan øke veksten ytterligere. Forskere og jurister er bekymret for hva fler vektere og mer overvåking kan koste oss.
Sjeldent har en amerikansk presidentkamp hatt så tydelige ideologiske motsetninger som det tette kappløpet mellom fondsmilliardæren Mitt Romney og jussprofessoren Barack Obama. Men verken en gjenvalgt Obama eller en nyvalgt Romney vil få mye handlingsrom av Kongressen til å gjennomføre sine valgløfter.
Alt går galt for USAs fagforeninger. Fagforeningsgraden faller. Republikanerne motarbeider dem og Demokratene svikter dem. Hvis Obama taper valget 6. november frykter mange fagforeninger at det er begynnelsen på slutten.
Hvis menneskerettigheter blir et eget kapittel i Grunnloven kan Norge få mer politiske domstoler. I forbindelse med 200-årsjubileet i 2014 ønsker Stortinget å revidere Grunnloven av 1814. Denne uken gikk fristen for nye grunnlovsforslag ut.
Gjestearbeidere lønner seg for statskassen. All annen innvandring går i offentlig minus, viser SSB-rapport. Debatten om ulønnsomme innvandrere skygger for det faktum at de aller fleste innbyggere i Norge er dårlig butikk for staten, mener Civita.
Norske virksomheter har igjen fått vansker finne den rette arbeidskraften etter at finanskrise og lav oljepris hadde gitt næringslivet to lette år når det gjelder tilgang til kloke hoder. Konsekvensen er at lønningene går opp – og bedriftene henter arbeidskraft utenlands.