Det er lenge siden arbeidsledigheten har vært så lav som nå. Men det gir oss en falsk trygghet. Det satses for lite på kompetanse, skriver Erik Kollerud.
Ikke siden før finanskrisen har det vært et større behov for rett kompetanse i arbeidslivet. Vi er avhengige av faktiske tiltak for å øke kompetansen. Da hjelper det lite at regjeringen foreslår å utrede enda mer i et område som allerede er tungt utredet, skriver Erik Kollerud.
Pandemien åpnet for et mer fleksibelt arbeidsliv. Fleksibilitet i arbeidslivet gjør at får en bedre balanse mellom jobben og hjemmet. Men flere bør få mulighet til mer fleksibilitet på jobben.
I sin lederartikkel 29. juni går sjefredaktør Magne Lerø langt i å hevde at vi har for liten bruk av tvungen lønnsnemnd i Norge. Argumentene vitner om svak forståelse av regelverk og praksis i den norske lønnsdannelsesmodellen, skriver Erik Kollerud.
Fordelene med frontfagsmodellen er åpenbare. Men når færre og færre jobber i konkurranseutsatt industri, blir det mer og mer krevende å forklare hvorfor en såpass smal gruppe skal diktere lønnsveksten i alle andre grupper, skriver Erik Kollerud.
Vi må bort fra den tradisjonelle måten å tenke kompetanse på, og anerkjenne at kompetanse er mer enn formell utdanning, med eksamen og vitnemål, skriver Erik Kollerud.
I dag er det to dager siden lønnsoppgjøret startet her i Norge. I går var det to uker siden Russland invaderte Ukraina og startet krig i Europa, skriver Erik Kollerud.
Vi har alle et felles mål om en best mulig offentlig sektor og et best mulig helsevesen. Men det oppnår vi ikke hvis vi trekker ut én enkeltgruppe og glemmer alle de andre, skriver Erik Kollerud
Vi vil ikke tilbake til et trepartssamarbeid slik det var før pandemien. Vi trenger nye arenaer for samarbeid om de store temaene der vi ikke bare informerer hverandre, men utvikler løsninger sammen, skriver YS-leder Erik Kollerud.
Uten de tusener på tusener av tillitsvalgte, de fleste av dem ulønnet, hadde vi ikke hatt trygghet for at noen tar kampen for oss hvis vi ikke har det bra på jobben.
Etter nesten halvannet år på Zoom, Teams og Meet får vi snart lov til å se hverandre igjen fysisk. Så hva nå? Skrur vi klokken tilbake til februar 2020 og fortsetter som før?
Når vi snakker om å omstille dagens arbeidsplasser i en grønnere retning, må vi også snakke om hvordan vi kan holde høy sysselsetting og holde forskjellene lave, skriver YS-lederen.
For snart et år siden innførte Norge de mest inngripende tiltak landet har hatt i fredstid. Innskrenkingene i friheten vår, næringslivet vårt og arbeidsplassene våre har vært betydelig, og vi forsøker fortsatt å finne en vei ut av krisen.
Å utvikle kompetansen vår kontinuerlig er en forutsetning for å skape nye og levedyktige arbeidsplasser og dermed trygge den økonomiske bærekraften i samfunnet.