Det er på tide å nedskrive verdien på ledelse. Ledelse handler ikke om å transformere sine medarbeidere eller ha helt spesielle relasjonelle evner. Den handler om å få jobben gjort. Derfor underviser og forsker jeg i «hverdagsledelse», skriver Tom Karp.
Kriser er en vekstbransje. I min sektor, akademia, pøser vi på med kurs om kriseledelse. Det settes likhetstegn mellom ledelse og kriseledelse. Og med god grunn. Men er virkelig «alt» som skjer en krise, spør Tom Karp.
Tendensen til å beundre helter ligger dypt i mange av oss. Historiske helter kan gi inspirasjon, kanskje også motivasjon − men overføringsverdien til eget virke er som regel liten, skriver Tom Karp.
Anita Krohn Traaseth hevder at ledere må være på vakt mot «aktivt uengasjerte» medarbeidere i endringsprosesser. Vel, svært ofte er det forståelig at ansatte er skeptiske til endring og yter motstand eller er avventende, mener professor Tom Karp.
Ledere har ofte vilje til makt. De ordlegger seg sjelden på den måten, men underliggende de fine festtalene om ledelse, ligger ofte viljen til makt, skriver Tom Karp.
Hvis vi stripper av all fancy innpakning, er ledelse ikke noe annet enn en mekanisme for koordinering og beslutninger. Vi kan dermed snakke om samskaping av ledelse.
Skal vi lede mennesker mot noe vi ønsker å få til, må verktøykassa inneholde mer enn mål og styringsgrep. Mål tjener ikke alltid hensikten, skriver Tom Karp.
Psykologi har stor gjennomslagskraft i moderne ledelsesforskning. Det har gitt oss et ledelsesfag som er for mye opptatt av hva enkeltindivider kan utrette på kort tid.