Er det noe systematisk galt med Forsvarets kultur? Altså slik at Forsvarets ansatte generelt og ledere spesielt utgjør en systematisk trussel mot arbeidsmiljø, vernepliktige, utenforstående og hverandre? spør Jan Ketil Arnulf.
Det holder ikke å dømme Forsvarets ledelsessystem basert på enkeltsaker. Enkeltsaker må behandles og betraktes som unntak i en organisasjon der helhet, kvalitetstenking og systemperspektivet utgjør rammeverket i lederutdanning og -utvikling, skriver Jan Ketil Arnulf og Rino Bandlitz Johansen.
Professor Jan Ketil Arnulf bor i Ås, og bruker – i teorien – tog til og fra jobben på BI i Oslo. Han tar et personlig og ikke minst faglig oppgjør med norsk jernbanepolitikk, med de mektige 'togfyrstene' og den 'typisk norske' egenskapen å aldri lære av feil.
Det er nakne fakta at organisasjoner alltid rommer mer informasjon enn hvert av sine medlemmer og mange ganger mer enn noen leder greier å ta inn over seg, skriver Jan Ketil Arnulf.
Hva er egentlig kraftselskapenes rolle i dagens strømkrise? Er de upartiske utøvere av markedskreftene, er de fellesskapets verktøy for å sikre norsk infrastruktur, eller er de opportunistiske profitører på fellesskapets regning?
Energikrisen angår økonomi, teknologi, sikkerhetspolitikk og til syvende og sist ideologi. Dermed er dette en større krise enn pandemien. Og når engstelsen brer seg, er det forenklingene som vil vinne fram, skriver Jan Ketil Arnulf.
Veien til god ledelse er godt hjulpet med å la være å tråkke på medarbeiderne. Likevel er denne tilsynelatende enkle oppgaven vanskelig å mestre, skriver Jan Ketil Arnulf.
Dagens tragiske krig i Europa er en påminnelse om at forsvarsevne og kampkraft ikke handler om teknologi alene, men må støtte seg på effektiv ledelse og mobiliserende verdigrunnlag, skriver Jan Ketil Arnulf.
Den som ser godt etter i organisasjoner, vil vanligvis oppdage at omtrent bare halvparten av lederne lever sånn noenlunde opp til organisasjonens forventninger.
Tillit er mye lettere sagt enn gjort. Å bygge tillit setter så store psykologiske krav til partene at mange ledere velger bort tillit som instrument. Redselen for å tape blir for stor. Derfor er «tillitsbasert ledelse» så vanskelig, skriver Jan Ketil Arnulf.
Den vanligste avbrytelsen i ditt arbeid vil komme fra dumhet. Det er en person som på ubegripelig vis kommer til å skape bryderi både for seg selv og deg, uten påviselig gevinst for noen av dere.
«Mangfold» er et sterkt politisert ord. Det får en til å tenke på etnisitet, likestilling, by og land, eliter og folkelighet. Men, er det lønnsomt? spør mange seg. Hva er alternativet? spør Jan Ketil Arnulf.
Det er bare å innse det først som sist: Vi mangler et sanseorgan for organisasjoner. Vi kan ikke SE bedriften vår. I stedet fantaserer vi om den, skriver Jan Ketil Arnulf.
Som operativ leder i utlandet har jeg ofte kjent på usikkerheten over å lede i en annen kulturell kontekst. Men som forsker har jeg underlig nok måttet leve med vitenskapelige studier som viser at god ledelse er det samme overalt.
Undersøkelser viser at norske arbeidstakere er svært motiverte, uansett yrkesgruppe. Det er arbeidsglede, ikke penger som først og fremst driver dem. Men kan man egentlig stole på tallene i slike undersøkelser?
Alt som handler om ledelse – talent, kompetanse, samspill og kultur – forsvinner i regnskapspostene. Slik blir det ofte når stammespråket er «finansk», skriver Jan Ketil Arnulf.
I dag er det knapt noen som ikke har prøvd en videokonferanse. Nesten hele Norge sitter «klistret til skjermen» nå under koronaviruset. Det er ikke nytt, skriver Jan Ketil Arnulf.