Foto

Dirk Ercken | Dreamstime.com

Er du egentlig klar for forfremmelse?

Publisert: 6. oktober 2016 kl 10.54
Oppdatert: 6. oktober 2016 kl 10.55

Forfremmelse er et viktig virkemiddel både for å gi bedre jobbmatch for den ansatte, samt for å gi insentiver. For den ansatte vil dette sannsynligvis også påvirke lønnen kraftig i positiv retning.

Veien til forfremmelser er imidlertid ikke like klar i dag som det den var før, ettersom virksomheter i større grad har flatere strukturer, og større konkurranse om de få toppstillingene. Innen ledelsesteorien sies det også at forfremmelser fungerer dårligere som insentiv i flatere strukturer, da man i flatere strukturer ofte har egne arbeidsområder og faglig ansvar. Likevel er forfremmelse en bekreftelse på hardt arbeid, og noe ansatte ønsker.

Men det er ikke alltid man er klar for en forfremmelse, og det ikke grunnlag nok for å avgjøre om en person er kvalifisert for å klatre opp bedriftsstigen.

«The Peter Principle»

Et begrep som har blitt kjent innenfor ledelsesteorien er «the peter principle». Begrepet ble først presentert i et satirisk verk i 1969, av Lawrence J. Peter. Han beskrev et fenomen der mennesker i en organisasjon ble forfremmet helt fram til de nådde en posisjon de var totalt ukvalifisert for. Resultatet var inkompetente mennesker i alle organisasjonens posisjoner.

Boken, og prinsippet, er fiksjon, men har likevel satt preg på dagens oppfatninger av forfremmelse og jobbmatch. Forenklet peker «the peter principle» på at en person som er flink til å følge strategiske målsettinger og kan vise til gode prestasjoner, ikke nødvendigvis er flink til å utarbeide mål og få andre til å prestere bra.

Ledelse har imidlertid endret seg mye siden den gang, og ledere er i dag i større grad tilretteleggere enn fagspesialister. Lederen eksistere ikke i et vakuum, og en ansatt som blir forfremmet trenger ikke nødvendigvis å ha all den nødvendige kunnskapen med en gang. Han vokser i samspillet med sine ansatte. Selvgående ansatte har muligheter til å påvirke sin leder, og en leder som ikke kan alt er gjerne også flinkere til å lytte til sine ansatte, skriver Harvard Business Review

Saken fortsetter under annonsen

 

Er du klar for forfremmelsen?

Forbes definerer ti spørsmål man bør stille seg selv før man bestemmer seg for å forsøke å ta steget opp og fram i organisasjonen.

  1. Har du mestret mesteparten eller alle egenskapene som trengs i din nåværende rolle?
     
  2. Har du vært lenge nok i din nåværende posisjon til å kunne ha lært alt det nødvendige?
     
  3. Føler du det utlært og mangler utfordringer?
     
  4. Har du kapasitet og energi til å legge ned arbeidet som følger forfremmelsen?
     
  5. Kan du forklare lederen din hvorfor akkurat du bør forfremmes?
     
  6. Har du evnen til å lære nye ferdigheter?
     
  7. Presterer du jevnt over forventningene i din nåværende stilling?
     
  8. Kan du vise til at du i din nåværende posisjon har uutnyttede ferdigheter og egenskaper?
     
  9. Har du opparbeidet deg et navn utenfor din egen organisasjon?
     
  10. Har du unike og verdifulle ferdigheter som vil gjøre deg kvalifisert til å ta steget opp?