– Trenere skal ha det så bra på jobb at de kan leve et godt liv i og med toppidretten. For idrettens del er det viktig at trenerne har det så bra at de ikke slutter etter kort tid, sier Marte Bentzen, doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. 

Foto

Anita Myklemyr

1 av 4 topptrenere risikerer utbrenthet

Publisert: 12. desember 2014 kl 08.00
Oppdatert: 12. desember 2014 kl 10.49

– Dette er høye tall, sier Marte Bentzen, som er i ferd med å avslutte doktorgraden sin om topptrenere og forebygygging av utbrenthet ved Norges idrettshøgskole.

Sammen Pierre-Nicolas Lemyre, førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole, og Göran Kenttä, førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen i Stockholm, har hun gjennomført en studie blant i alt 299 trenere på toppnivå i Norge og Sverige. Funnene viser at:

  • 44 trenere (15 prosent) går fra lav til høy grad av utmattelse i løpet sesongen.
  • 29 trenere (10 prosent) har høy score på emosjonell utmattelse hele sesongen igjennom.

Utmattelse

Emosjonell utmattelse er noe annet enn å være litt sliten. Det innebærer at den følelsesmessige belastningen kan oppleves som nærmest overveldende. Emosjonell utmattelse er ett av kjennetegnene på utbrenthet, og høy grad av emosjonell utmattelse er alene et tegn på at man står i fare for å bli utbrent.

– Trenere på toppnivå har et spesielt forhold til jobben sin. Som regel er det en hobby de har hatt fra de var små som er blitt til en fulltidsjobb. De er lidenskapelig engasjert i jobben sin, og de har høy indre motivasjon. Det bærer dem langt, men også for så engasjerte trenere kan det bli for mye, sier Marte Bentzen til Ukeavisen Ledelse.

Hun er opptatt av at trenere skal ha det bra på jobben.

Saken fortsetter under annonsen

– Trenere skal ha det så bra på jobb at de kan leve et godt liv i og med toppidretten. For idrettens del er det viktig at trenerne har det så bra at de ikke slutter etter kort tid.

Olympiatoppen bekymret

Bentzen har studert hvilke bakenforliggende forhold det er som påvirker utmattelse. Hun finner blant annet at det er stor forskjell på hvor god oppfølging trenerne får fra arbeidsgiver. Trenerne som har et lavt utmattelsesnivå oppgir at de får god oppfølging og støtte fra arbeidsgiver. Trenerne med høyt utmattelsesnivå er bildet rapporterer om dårlig oppfølging og lite støtte fra arbeidsgiver.

Olympiatoppen mener at Bentzen har gjort viktige funn, og er bekymret over den høye graden av utmattelse blant topp-trenerne.

– Dette er viktig kunnskap. Tallene gir grunn til bekymring, men nå når vi har tallene på bordet, har vi også noe å jobbe ut fra, sier Helge Bartnes, vinteridrettssjef og utviklingssjef i Olympiatoppen.

Dette er et utdrag fra en større artikkel i Ukeavisen Ledelse om topptrenere, motivasjon og faktorer som forebygger utmattelse.

Les mer om topptrenerstudien og idrettens reaksjoner i Ukeavisen Ledelse nr. 47 2014. Her forteller også fotballtrener Tom Nordlie og tidligere kombinerttrener Kristian Hammer om hvordan de taklet presset på toppen.

Saken fortsetter under annonsen