Hvordan skape mer av ønskede handlingsmønstre hos medarbeidere? De fire påvirkningsprinsippene viser vei i effektiv påvirkning i det daglige på arbeidsplassen, skriver Mariann Crantz.
Har du kjent på følelsen av ikke å strekke til og at folk tror du er dyktigere enn du selv tror, som gir en krypende redsel for å bli avslørt? Det ligger imidlertid en positiv kraft i bedragerisyndromet som kan hjelpe deg å lykkes, skriver Mariann Crantz.
Modellen «kjernekvadranten» viser hvordan du kan uttrykke din styrke balansert, hvilke fallgruver du bør passe deg for, hva som er ditt utviklingsområde, og din «allergi» i møte med andre, skriver Mariann Crantz.
Ledergrupper har lett for å utvikle et debattklima med fastlåste meningsutvekslinger. Hvordan løsne opp i det fastlåste og oppnå bedre resultater? Hvordan få til å skru på nysgjerrigheten i møte med uenighet? spør Mariann Crantz.
Kunnskapens forbannelse er at vi lukker sansene for det vi ikke vet, ifølge forskeren Adam Grant. God dømmekraft avhenger av at vi har evnen, og viljen, til å åpne sansene. Hva kan vi vinne på å innta «forskermodus»? spør Mariann Crantz.
Titanen Prometheus gir «ildens gave», skaperkraften, til mennesket. Han tror bunnsolid på at mennesket er klokt nok til å forvalte det. Har han rett? Og kanskje enda mer betimelig: bruker du ildens gave? spør Mariann Crantz.
Leonardo da Vinci var et unikum av et renessansemenneske som kan vise til banebrytende resultater på mange forskjellige felt. Hva var det med Leonardo da Vincis tenkning som førte til store prestasjoner, spør Mariann Crantz.
Hva førte til en eksplosiv vekst med nyskaping, innovasjon og gjennomføringsevne i renessansen i Firenze? Leder du for «egen bragd» eller et større felles gode, spør Mariann Crantz.
Er det tilstrekkelig å levere på stillingsbeskrivelsen og andres forventning til deg som leder? Eller kan man hente ut en ekstra kraft gjennom å vekke til live egen indre drivkraft og definere en kongstanke i rollen, spør Mariann Crantz.
Løsningsfokusert tilnærming er en samtalemetodikk for å løse problemer og skape positiv endring. Hvilke mekanismer er i sving som gjør at det virker? spør Mariann Crantz.
I en verden i stadig raskere utvikling må organisasjoner få til å være lærende for å møte fremtidens krav. God teamfungering gjør mennesker mer endringsvillig, mer idemyldrende, mer innovative, mer løsningsorientert og mer handlekraftige, skriver Mariann Crantz.
Det krever mot å ta valg riktig for deg, og å stå stødig når det blåser. I Peer Gynt maler Ibsen ut det menneskelige landskapet av mot, sårbarhet og handlekraft, skriver Mariann Crantz.
Hvordan kan organisasjoner bli mer lærende og endringsvillig, og dermed mer nytenkende og innovativ? Hvordan få medarbeidere til å se det positive i en lærende kultur, hvor tilbakemeldinger mottas med det gode øret og fører til positive endringer?
Gode beslutninger kommer sjelden i møter der alle er enige med siste taler, som gjerne er sjefen. Gruppetenking spiser nytenking til frokost, og dreper dynamikken i organisasjonen. Slik unngår du gruppetenkings-fella, og skaper smarte gruppeprosesser.