Styreleere: Gunn Wærsted, Olaug Svarva, Orla Nonaan, Siri Hatlen, Merete Haugli og Gisele Marchand. I tillegg kommer Helene Odfjell (foto mangler).  

Foto

T. Bendiksby / Scanpix, M. Bloom, H. Junge / Scanpix, H. Brevig og Gjensidige.

 

Antallet kvinnelige styreledere tredoblet i de største børsselskapene

Publisert: 3. oktober 2019 kl 12.22
Oppdatert: 3. oktober 2019 kl 14.26

Det er høst, og de siste av de 50 største selskapene på Oslo Børs har banket igjennom generalforsamlingene sine for 2019. Mange av dem har hatt styrevalg på agendaen.

Historisk har det vært forsvinnende få kvinnelige styreledere i de største selskapene på børsen. Dagens Perspektiv har derfor gjort en opptelling av hvor mange av de 50 største det er som i skrivende stund, etter årets generalforsamlinger, har en kvinne som styreleder.

Tallet er 7.

Et lite tall, men likevel: Det er en betydelig økning. Fra 2015 er det en tredobling, og vel så det.

Kvinneandel: 14 %

En opptelling Dagens Perspektiv gjorde i 2015 viste at det da var kun 2 av de 50 største børsselskapene som hadde en kvinne som styreleder:

Siri Hatlen var styreleder i Entra, mens Anne Carine Tanum var styreleder i DnB.

Saken fortsetter under annonsen

Det vil si at kvinneandelen blant styrelederne var nede på 4 prosent.

Nå er kvinneandelen blant styrelederne i de 50 største selskapene på børsen 14 prosent.

Det er en økning på ti prosentpoeng fra 2015, men samtidig et tankekors, all den tid kvinneandelen i styrene i disse selskapene ligger på minst 40 prosent. Dette i henhold til kvoteringsbestemmelsene for allmennaksjeselskapene.

Utviklingen skjer i ulike typer selskaper og bransjer, ikke bare i selskaper med stort statlig eierskap.

– Positiv utvikling

– Det er jo fortsatt veldig få kvinnelige styreledere, men dette er en klart positiv utvikling, sier Mari Teigen, forsker og leder for Core – Senter for likestillingsforskning, når hun får forelagt tallene.

– Det er jo fortsatt veldig få kvinnelige styreledere, men dette er en klart positiv utvikling, sier Mari Teigen, forsker og leder for Core – Senter for likestillingsforskning. (Foto: Core)

– Det ser også ut til at utviklingen skjer i ulike typer selskaper og bransjer, ikke bare i selskaper med stort statlig eierskap. Det er interessant.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva forteller det om utviklingen?

– Det sier noe om at flere kvinner oppfattes som kvalifiserte og relevante for denne typen toppjobber i styrene. Med den styrekvoteringen som ble iverksatt i 2008, skulle det på en måte bare mangle. Det kom flere kvinner inn i styrene, og det vi ser nå, er at flere kvalifiserer til styrelederposisjonene. Dette er en posisjon du får først etter å ha opparbeidet en god del erfaring fra styrearbeid eller høyere lederstillinger.

De syv styrelederne

De syv kvinnelige styrelederne i de største selskapene leder hvert sitt styrekollegium i høyst forskjellige bransjer:

  • Orla Noonan; Adevinta.
    Noonan har sittet i styret til Schibsted Media Group siden 2017, og er styreleder i Schibsteds nye rubrikkselskap Adevinta, som ble børsnotert i april i år.
     
  • Olaug Svarva; DnB.
    Svarva var tidligere leder i Folketrygdfondet, og ble styreleder i finanskonsernet DnB i 2018. Hun etterfulgte Anne Carine Tanum, som var styreleder i DnB i ti år, fra 2008 til 2018.
     
  • Siri Hatlen, Entra.
    Hatlen har vært styreleder i eiendomsselskapet Entra siden 2012. Hun har tidligere blant annet vært styreleder i Helse Øst.
     
  • Gisele Marchand; Gjensidige Forsikring.
    Marchand ble valgt inn som styreleder i 2018, etter å ha vært styremedlem i Gjensidige Forsikring siden 2010.
     
  • Merete Haugli; Norwegian Property.
    Haugli ble valgt som ny styreleder i eiendomsselskapet i 2018. Selskapets største aksjonær er John Fredriksen- selskapet Geveran Trading Co Ltd.
     
  • Helene Odfjell, Odfjell Drilling.
    Helene Odfjell arvet sammen med søsteren Marianne for en del år tilbake den største aksjeposten i Odfjell Drilling. Marianne Odfjell solgte seg ut. Helene Odfjell er via Odfjell Partners Ltd største eier, og har vært styreleder i flere perioder. I 2018 ble hun styreleder etter Carl-Erik Haavaldsen.
     
  • Gunn Wærsted; Telenor.
    Wærsted ble valgt til styreleder i Telenor i 2016.  Hun var tidligere konserndirektør og medlem av konsernledelsen i Nordea Bank, samt administrerende direktør i Nordea Norge.
Staten er inne som største eier i tre av selskapene: DnB, Entra og Telenor.
 

Gir ikke flere toppledere

Debatten rundt mangelen på kvinner i styrene i norsk næringsliv var i sin tid intens og toppet seg like før loven om kvotering til styrene ble vedtatt.

Frontene var harde.

Saken fortsetter under annonsen

Fra aksjonærer som virkelig ville ha seg frabedt at myndighetene blandet seg inn i hvem som skulle sitte i styrene i selskapene de eide, til politikere som freste over at selskapene ikke klarte å få opp kvinneandelen i styrene, til tross for at de hadde hatt mange år på seg.

To av de tilbakevendende spørsmålene i likestillingsdebattene i næringslivet er: Hvorfor er det så få kvinner i ledende posisjoner? Og – hva går selskaper og samfunn glipp av hvis mannsdominansen får bestå?

Det ser ikke ut til å være noen automatisk spillover-effekt.

Hvilken betydning har det dermed at det er flere kvinner i styrelederposisjoner i de største børsselskapene enn før? Kan det for eksempel føre til at vi får flere kvinnelige toppledere, all den tid det er styret som ansetter konsernsjefen?

Likestillingsforsker Mari Teigen synes ikke det er så enkelt å svare entydig, og viser til erfaringene med kvoteringen av styremedlemmer til styrene i allmennaksjeselskapene:

– Forventningen var at flere kvinner i styrene skulle føre til flere kvinner i toppledelsen i selskapene. Det har i liten grad skjedd. Vi ser en sakte, positiv utvikling, men utviklingen er ikke mer positiv i allmennaksjeselskapene, som har kvoteringskrav, enn i aksjeselskapenes toppledelse. Det ser ikke ut til å være noen automatisk spillover-effekt.

Saken fortsetter under annonsen

Gode rollemodeller

Teigen understreker at kvinner i styrene ikke skal bære ansvaret for en positiv likestillingsutvikling alene. De skal først og fremst gjøre en god jobb i sine posisjoner.

– Men det at vi får flere kvinnelige styreledere er med på å normalisere det faktum at både menn og kvinner er egnet til å ta denne typen ansvarsroller i norsk næringsliv. Det er ikke roller som bare menn kan ha, sier forskeren.

–   Norsk næringsliv er i likhet med næringslivet i veldig mange andre land veldig mannsdominert. I Norge står næringslivet imidlertid i grell kontrast til likestillingsutviklingen på mange andre områder i samfunnet.

Teigens råd til selskaper som ikke allerede gjør det, er å jobbe aktivt, systematisk og målrettet med likestillingsmål og analyser av hva som er viktig for å få karriereutvikling i selskapet.

– Still spørsmålet: Er det noe på deres arbeidsplass som kan ha en slagside som gjør at det er vanskeligere for kvinner å nå fram?

Det er ikke roller som bare menn kan ha

Saken fortsetter under annonsen

Mer eller mindre lønnsomt?

I Dagens Næringsliv har det pågått en debatt om hvorvidt det å ha en kvinne som sjef gjør at bedrifter blir mer eller mindre lønnsomme. Debattantene har pekt på ulike undersøkelser og studier, som igjen har pekt i ulike retninger.

Mari Teigen har fulgt debatten, og sier at hun tror at det er veldig mange faktorer som har betydning for et selskaps lønnsomhet. Hun understreker også, som noen av debattantene har påpekt, at selv om det er korrelasjon – en samvariasjon mellom faktorer – så betyr det ikke at det er en årsakssammenheng.

Teigen med kolleger gikk for noen år tilbake selv igjennom en del studier av kjønnsbalanse og lønnsomhet, og kom den gangen til at studiene pekte i ulike retninger og at utslagene var relativt svake.

– Det har vært gjort flere studier der man har forsøkt å finne ut om økt kvinneandel i styrer og ledelse har betydning for lønnsomhet. Jeg har lest flere av dem ganske nøye, og tror egentlig at vi bare må slå oss til ro med at kjønnssammensetningen i ledelse og styrer antagelig ikke har noen større betydning for lønnsomheten. Verken positivt eller negativt.

Ser ulike ting

– Hva med økt mangfold, er det positivt?

– I forskning viser deg seg at kognitivt mangfold – det vil si at man lar forskningsgrupper og forskningsmiljøer inkludere ulike typer og kvalifikasjoner – virker positivt inn på forskningen. Om det er positivt med kognitivt mangfold i beslutningsstrukturene i næringslivet vet jeg ikke like mye om, men på sikt er det logisk å tenke at hvis selskapet skal følge med i markedsutviklingen så trenger du folk som kan jobbe sammen, men du trenger også folk som ser litt ulike ting og stiller kritiske spørsmål.

– Det finnes dem som argumenterer for at det ikke bra for virksomheter med likestilling; det tror jeg ikke stemmer. Men jeg tror også at de som har veldig stor tro på at likestilling påvirker lønnsomheten positivt, antagelig tar munnen for full.   

 
* Kartleggingen som er omtalt i artikkelen inkluderer de 50 største selskapene på Oslo Børs, OSEAX-indeksen. Målt etter markedsverdi.