5 emosjonelt intelligente måter å takle frustrasjon på
Det skal mye til å gå gjennom et arbeidsliv uten å oppleve frustrasjon og irritasjon på jobben. Det er en naturlig del av arbeidet.
Kanskje er du uenig i en avgjørelse som blir tatt, kanskje tok noen æren for arbeid du hadde gjort, kanskje ble ideene dine feiet bort som tull eller kanskje fikk en kollega forfremmelsen du trodde du hadde i lomma.
Men det er ikke situasjonene selv som gjør oss til gode eller dårlige arbeidstakere – det er hvordan vi reagerer, mener Harvey Deutschendorf, som har gitt ut flere bøker om emosjonell intelligens.
Han har fem tips til hvordan man kan kue frustrasjonen som gjennom aktiv bruk av emosjonell intelligens.
- LES OGSÅ Lederens «forbudte» følelser
Vent med å reagere
Vi mennesker føler raskere enn vi tenker, men bare gjennom å vente i to sekunder med å reagere kan du gjøre deg selv en tjeneste, skriver Deutschendorf til magasinet Fast Company.
Han anbefaler å øve på å ta et øyeblikks pause før du reagerer. Da gir du følelsene mulighet til å roe seg ned, og tankene til å ta over. Da blir reaksjonen ofte mer kontrollert, og konsekvensene av reaksjonen ikke like tilfeldige.
Sett ord på det
Deutschendorf anbefaler å snakke om følelsene, og sette ord på hva du kjenner på. Det gjør at man får følelsene litt på avstand, og da er det også lettere å skjønne hvordan de påvirker deg og avgjørelsene du tar, skriver han.
Snakk med en objektiv tredjepart
Når man er frustrert er det lett å søke støtte hos andre som deler den samme frustrasjonen. Ifølge Deutschendorf kan det gjøre med skade enn nytte, siden disse personene sannsynligvis vil rettferdiggjøre negativiteten, noe som kan gjøre at du bærer på frustrasjonen lenger.
Finn heller en objektiv tredjepart som kan lytte og gi tilbakemeldinger fra et objektivt ståsted.
Prøv å se deg selv utenfra
Tenk scenarier. Hva var det som gjorde at situasjonen ble som den ble, sett fra andres perspektiver? Og hva gjorde egentlig du? Er du helt uskyldig, eller er du delaktig i utfallet?
Det er ifølge Deutschendorf to viktige konsekvenser av en slik øvelse: du får en større forståelse for situasjonen og du kjøper deg selv tid til å kjøle deg ned og ta kontroll over frustrasjonen.
Spol fram tiden ett år
Spør deg selv hvor mye denne situasjonen egentlig kommer til å påvirke livet ditt, ett år, fem og ti år fram i tid. Er det verdt å dvele ved denne frustrasjonen eller er det like greit å bare legge det bak deg?
Hvordan trene mentalt?
Professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp, svarer i denne videoen:
Se hele videoen om selvledelse, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.