Styret kan ikke vente på sjefen
Det er ikke bare topplederne som har et digitaliseringsansvar. Styret har også nødt til å svare på omgivelser som krever mer og mer teknologisk bevissthet, og det innebærer å være en pådriver for at lederen tar tak – helst før presset fra leverandører, kunder og andre interessenter blir for stort.
Ram Charan er konsulent og rådgiver for ledere og styrer, og har selv sittet i flere styrer. Han mener det er flere grep et styre kan ta for å henge med i tiden når lederen ikke gjør det, og til Harvard Business Review forklarer han fire av dem:
Avklare hvordan digitalisering påvirker virksomheten
Styret bør kalle inn til et møte, der agendaen bare har ett punkt: digitalisering. Gjør det klart for lederen at hen må være forberedt på å gjøre rede for hvilke nye aktører som konkurrerer med virksomheten, hvilke teknologi de har, og hva som skjer med denne virksomheten dersom man ikke endrer kurs, skriver Charan.
Hvis ikke det skaper den nødvendige motivasjonen kan styret vurdere å få inn bransjekjennere, akademikere og andre eksperter til å forklare viktigheten.
Har dere riktig leder?
Det er ikke alltid den nåværende lederen er den riktige personen til å dra virksomheten opp og fram gjennom digitaliseringen. De første møtene (jfr punkt 1) bør gjøre det ganske klart for styret om lederen er pådriver eller motstander av endring. Noen ledere ser situasjonen som en mulighet til å påvirke markedet – andre ser det som et hinder mot å fortsette som før, mener Charan.
Hvis lederen har sistnevnte syn, og ikke ser ut til å være interessert i å endre på det, kan det være på tide med et lederbytte, skriver han.
Gi lederen frie tøyler
Digitalisering – med algoritmer og kunstig intelligens og alt som hører til – kan være vanskelig å plukke opp for en leder, som kanskje kommer fra en helt annen bakgrunn, og ikke har den nødvendige kjennskapen til disse nye digitale plattformene. Men lederen kan fortsatt være lærevillig. I så fall bør styret gi hen frie tøyler til å hente inn den ekspertisen hen mener trengs både for å stake ut og gjennomføre de nødvendige endringene, skriver Charan.
Forsvare sjefen
En digital omveltning kan skape uro både internt i selskapet, og blant aksjonærene. Pengene lar vente på seg, og det er mye usikkerhet ute og går. Da er det viktig at styret støtter opp om initiativet, mener Charan.
Styret må hjelpe lederen i å få kommunisert bakgrunnen for endringen, de kortsiktige målsetningene, og de langsiktige. Kanskje må måltall og KPI-er også gjøres om på, da aktiviteter som kostnadskutting kan virke hemmende på et digitalt skift, skriver han.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.