Mangfold i teamet bra også for lederen
Det er særlig tre lederegenskaper som utvikles gjennom ledelse av mangfoldige team: lederen som kommunikator, relasjonsskaper og talentutvikler. I bunnen ligger det tillit - mer enn en kontrollerende form for ledelse.
Dette skriver Lotte Hock postdoc ved Copenhagen Business School, som forsker på ISS, og Lotte Hjortlund Andersen, direktør for personal og kultur i ISS, i et innlegg hos danske Ledelse i dag.
Situasjonsbestemt ledelse
ISS er et selskap som blant annet leverer tjenester innenfor renhold, kjøkken, catering og sikkerhetstjenester. I et nytt forskningsprosjekt i ISS har det vært foretatt observasjoner av daglig ledelsespraksis og det er blitt gjort intervjuer med 30 mellomledere i ISS. Resultatene viser at det å lede mangfoldige team gir potensial for å utvikle ledere som behersker en fleksibel lederstil med mange fasetter.
Hock og Andersen sammenligner det å lede mangfoldige team med situasjonsbestemt ledelse. Du kan ikke utøve én form for ledelse. Du er nødt til å tilpasse lederstilen din etter forholdene. Om du skal være instruerende, coachende, støttende eller delegerende, avhenger av situasjonen og den sammensetningen av kunnskap og erfaring som finnes i teamet.
Pluss på forskjeller i kultur, språk, utdanning, generasjon og kjønn - og du får et bilde av den kompleksiteten disse mellomlederne skal jobbe i.
Hvis lederne klarer å tilpasse seg denne dynamikken av forskjellighet, utvikler de en relasjonsorientert, empatisk og kompetanseutnyttende lederstil som er preget av fleksibilitet, omstillingsvillighet og medmenneskelig innsikt, skriver Hock og Andersen.
Kreativ kommunikasjon
Når mellomlederne i ISS i Danmark skal snakke med og lære opp medarbeidere som ikke snakker dansk særlig godt og har ulike faglige forutsetninger, utvikler lederne gjerne ulike, kreative opplæringsmetoder. De må være oppmerksomme på at folk lærer på ulike måter, og at det er flere veier til målet.
Hos Ledelse i dag forteller Hock og Andersen blant annet om en kjøkkensjef som forteller at man har en språkbarriere, og at man må lære seg å være vanvittig tålmodig. Du må også akseptere at resultatet ikke alltid blir det du har sagt. Hock og Andersen viser til at slik oppøves kreative og tålmodige kommunikasjonsformer som kommer alle medarbeiderne til gode.
Et annet eksempel på at et team bestående av folk med ulik bakgrunn krever litt ekstra fra en leder, gjelder det sosiale. I et team bestående av mennesker som er ganske like vil man ha en større opplevelse av fellesskap og tilhørighet. I mangfoldige team kreves det en ekstra innsats for å få teamet til å fungere sosialt. Lederen av et mangfoldig team må ifølge Hock og Andersen være nærværende og til stede for teamet for å styrke bånd, skape relasjoner og ta eventuelle konflikter tidlig. Lederne selv blir på sin side flinkere til å lese og navigere i ulike sosiale og kulturelle situasjoner.