Har vi i det hele tatt kontroll og oversikt over offentlig sektors eierskap? Etter mange år med «kåthet» i å innføre foretaksorganisering synes ikke eierstyringen og søkelyset på styrene og styreutvelgelsen ha blitt tilstrekkelig lagt merke til, skriver Frode Solberg.
Verdien av å ha et kompetent og aktivt styret, som skal lede og utvikle virksomheten, er avgjørende. Kunnskapen om å utvikle styret som team for å oppnå dette, synes dog lite fremtrukket i styrediskusjonen, skriver Frode Solberg og Morten Solheim.
Staten har direkte eierskap i 70 selskaper av betydelig nasjonal størrelse – som Equinor, Telenor, Posten Norge, DNB og Vy. Har vi nok styrerressurser i slike selskaper som representerer aktiv ledelse og virksomhetsutvikling anno 2023? spør Frode Solberg.
Våre folkevalgte skal direkte, gjennom sine vedtak, og i mange tilfeller som valgte representanter, ivareta enorme verdier i virksomheter som er eid av det offentlige. Men hvor kompetente er de, spør Frode Solberg.
For å lykkes med å utvikle en bærekraftig liten eller mellomstor bedrift, kreves aktive eiere – en aktiv styrefunksjon og en oppdatert daglig ledelse. Quick-Fix-metoder holder ikke, skriver Frode Solberg.
Styrefunksjonen i små og mellomstore bedrifter (SMB) vil forbedres dersom det offentlige stiller krav til og ansvarliggjør styrene, skriver Frode Solberg og Terje Bergem.
Er ansattvalgte styremedlemmer ansattrepresentanter, eller fullverdige styremedlemmer på linje med de aksjonær- og eiervalgte styremedlemmene, spør Frode Solberg.
Våre frivillige organisasjoner er en formidabel samfunnsressurs, men utvikles disse organisasjonene godt nok i takt med samfunnsutviklingen? spør Frode Solberg.
Når man har «vokst ut» av virksomhetsmodellen må man som for andre selskaper velge en annen og riktigere modell, som eksempelvis allmennaksjeselskap (ASA), og da sendes på børs.
Å bygge styrer hvor fokus er en formalisme som retter seg mot «å passe på så vi ikke gjør noe galt» er feil i 2021, og da spesielt i SMB, skriver Frode Solberg.
Det kan se ut til at vi fortsatt i stor grad rekrutterer til styrer slik vi alltid har gjort – gjennom å hente ressurser i våre nære nettverk og relasjoner. Det vi behøver nå mer enn noen gang er styrer med kompetanse som kan løfte bedriften inn i en ny hverdag, skriver Frode Solberg.
Å tro at ved å tegne en styreforsikring så er man sikret, er en feilslutning med store potensielle konsekvenser for styret og det enkelte styremedlem, skriver Frode Solberg ved BI.
Det er misvisende og uheldig når enkelte aktører selger kursprogram som skal gi deg en autorisasjon som styremedlem, skriver høyskolektor Frode Solberg ved BI.
En minimumsforventning til dagens styrer må være at de har en grunnleggende forståelse for digitalisering og ser digital forretningsutvikling i et større strategisk perspektiv for hele virksomheten, og ikke kun som effektiviseringstiltak og kostnadsbesparelser.