Synspunkt | Frode Solberg: Eierstyringen i offentlige virksomheter må forbedres
Frode Solberg er høyskolelektor innen forretningsutvikling ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI i Trondheim.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Utøvelse av eierskap i offentlig-eide virksomheter må nå gjennomgås og forbedres. Det er nærmest «en jungel» av virksomheter som nå forvalter enorme milliardbeløp, har tusenvis av ansatte og store samfunnsoppgaver – gjennom virksomhetens foretaksorganisering. Da med et styre som den øverste ledelse – et styre hvis oppgave er å forvalte og lede dette på en god måte, i tråd med eiernes føringer og i henhold til vedtektene.
I ethvert foretak er styret den sentrale lederfunksjonen. Styret har som hovedoppgave å legge strategier, forvalte virksomheten, sikre tilfredsstillende organisering og å tilsette den daglige ledelse som sitt operative verktøy til å ivareta den daglige drift basert på styrets føringer.
Det er og skal være eieren som har den viktige og krevende oppgaven med å velge styret i virksomheten, ut ifra de føringer som ligger til grunn. Å gjøre dette på en god måte, er en krevende prosess og en viktig del av en god eierstyring.
Hvordan utøves eierstyringen?
Er det da kanskje grunnlag for å se nærmere på hvordan eierstyringen i forhold til de offentlig-eide virksomhetene utøves?
I en større bedrift og/eller organisasjon er det normalt en valgkomité som gjør jobben med å finne frem til kandidater som fremmes for generalforsamlingen/årsmøtet.
At det i mange sammenhenger er dårlige standarder og mandater for disse valgkomiteene, er en ting med forbedringspotensial, men…
Hva med de underliggende virksomhetene?
Hva med alle de underliggende virksomheter innenfor offentlig sektor som vi har sett eksempler på i det siste – med «utnevnelser» til styreverv, foretatt av en minister? Virksomheter som forvalter enorme verdier, men som ikke har AS (aksjeselskap) bak navnet.
Det med utnevnelser, foretatt av en minister, er jo heller ikke unike tilfeller, og heller ikke unikt innenfor kommunale og fylkeskommunale virksomheter, i tillegg til de statlige virksomhetene.
Dette gjelder store virksomheter med ti-talls milliarder kroner i omsetning/kapitalforvaltning, og tusenvis av ansatte som blant annet innenfor helseforetak, energisektor, kultur, utdanning, forskning og samferdsel. Det gjelder også i mindre virksomheter lokalt/regionalt innenfor blant annet kultur, renovasjon, energi, vannverk og næringsutvikling.
Langt mer komplekst å lede enn tidligere
Det er i 2023 langt mer komplekst og krevende enn tidligere å lede en virksomhet, også innenfor offentlig sektor.
Har man da utviklet en tilstrekkelig grad av forståelse for denne utviklingen? Har man tatt innover seg styrenes rolle og ansvar i dagens kontekst med både ansvar og, ikke minst, relevant kompetanse til å bekle et krevende styreverv?
Et styreverv kan ikke lenger være «heder for lang og tro tjeneste» eller noe som gir en ekstra økonomisk godtgjørelse, i tillegg til eksempelvis et politisk verv – for å nevne noe.
Den viktige rolleforståelsen
Et styre er virksomhetens øverste ledelse og styret må forstå og utøve sin rolle ut ifra forståelsen av dette. Da må også styret settes sammen med en kompetanse som er relevant for å håndtere virksomhetens utfordringer både på kort og lang sikt.
Innenfor seksjonene som skal gjøre jobben med god eierstyring, både i nasjonale og lokale virksomheter, er det grunn til å stille spørsmål ved om det ikke bør jobbes frem forbedringer i standarder for god eierstyring og da særlig forbedrede utvelgelses- og valgprosesser.
Det vil være synd om det pågående fokus rundt et par ministres klønete adferd ved utnevnelser ikke bidrar til at vi nå går inn i materien og utvikler en tidsriktig og forbedret eierstyring fra a til å. Alt tyder på at dette er et overmodent tiltak.
Jeg har i de senere år observert en «kåthet» i å bedrive foretaksorganisering innenfor offentlig sektor, men god organisering krever god eierstyring og ledelse, utøvd av blant annet kompetente styrer.