Kjeder du deg på jobb?
Ansatte som kjeder seg kan få konsekvenser både for bedriften, gjennom lavere produktivitet og påfølgende lavere inntjening; og for personen selv. En person som kjeder seg på jobb kan oppleve å tappes for energi, og utvikle symptomer som ligner på en mellomting mellom stress og utbrenthet, skriver Djøf. Det mener endringskonsulent Ann C. Schødt hos danske Potentialefabrikken.
«Boreout»
Konseptet blir kalt «boreout», og sier at man blir syk på grunn av mangel på utfordringer. Det skiller seg fra «burnout», eller utbrenthet, hvor man blir syk på grunn av for mange arbeidsoppgaver. Kjedsomhet på jobben er et økende problem og en vesentlig kilde til både stress og depresjoner for mange mennesker, forklarer psykolog Sandi Mann ved University of Central Lancashire.
- Les mer: Utbrent av å kjede seg
– Boreout handler ikke om latskap, men en følelse av å sitte fast, uten mulighet til å komme seg videre. Man ser ikke noen vei ut av kjedsomheten. Det er lett å ignorere signalene, og det kan fort ende i en sykemelding, sier Schødt.
Kontorarbeidere kjeder seg mest
I følge boken «Boreout! Overcoming workplace demotivation», er det i hovedsak tre faktorer som fører til boreout:
-
Mangel på utfordringer: Medarbeideren opplever at han kan mye mer enn han får brukt på jobben.
-
Mangel på motivasjon: Medarbeideren har vanskelig for å se noen mening i jobben han gjør og mister engasjementet.
-
Kjedsomhet: Medarbeideren vet ikke hva han skal ta seg til. Han har for god tid, og for få spennende oppgaver.
Schødt spesifiserer at det er ofte kontorarbeidere som opplever boreout, i stor grad fordi det ikke alltid er like lett å se et konkret resultat av arbeidet som gjøres. Det kan gjøre arbeidet uinteressant og meningsløst.
Viktigheten av meningsfylt arbeid – og sannsynligheten for å kjede seg – øker også med IQ og alder.
Veien ut av kjedsomheten
Ifølge Schødt er det viktig at man selv tar ansvar for den situasjonen man har kommet i. Deretter er det egentlig bare to løsninger, forklarer hun. Enten blir man i virksomheten, og forsøker å finne bedre måter å bli utfordret på, eller så søker man seg bort.
Schødt definerer imidlertid fem konkrete tiltak som kan hjelpe på veien ut av kjedsomheten og tilbake i inspirasjon:
-
Snakk med sjefen din: Kom med forslag til hva som kan gjøres. Kanskje kan dere sammen komme fram til nye utfordringer.
-
Tenk konstruktivt: Vær løsningsorientert. Hvor kan du starte? Finnes det andre avdelinger eller andre stillinger du kan jobbe og trives bedre i?
-
Lær deg å si nei: Ikke ta på deg alle de kjedelige rutineoppgavene, som bare vil føre til enda mer kjedsomhet.
-
Arbeid med deg selv: Jobb med å mestre de uhensiktsmessige vaner og tanker. Kanskje vil det hjelpe å ta kurs i personlig utvikling, snakke med en coach eller en psykolog for å overkomme kjedsomheten.
-
Gi deg selv en tidsfrist: Hvis du ikke har fått nye og spennende oppgaver innen deadlinen, kan det være på tide å se seg om etter nytt beite, og forhåpentligvis finne igjen entusiasmen og drivkraften.