HR-undersøkelsen 2022 | HR har styrket posisjonen sin under pandemien
HR har i løpet av pandemien fått en mer fremskutt posisjon rundt om i virksomhetene.
Det viser tall fra årets HR-undersøkelse fra HR Norge, de øvrige nordiske HR-organisasjonene og konsulentselskapet EY.
Samtidig viser andre undersøkelser at medarbeidernes krav til fleksibilitet rundt hvor og når de skal jobbe har økt.
Undersøkelsen «Work Reimagined Survey 2021», som EY gjorde i fjor, viste at over halvparten av arbeidstagerne sa at de ville slutte hvis de ikke fikk den fleksibiliteten på jobb som de ønsket seg.
Ansatte forventer også i større grad enn før at arbeidsgivere tar bærekraft-ansvar.
Økte budsjetter
– Vi ser at HR er i en bedre posisjon enn noen gang til å møte de nye forventningene og kravene de står overfor, sier Kjetil Kristiansen, associate partner i EY.
– Flere fra HR sitter nå i toppledergruppene, og vi ser i årets HR-undersøkelse at i nesten 30 prosent av virksomhetene har HR fått økt budsjettene sine de siste årene.
Sven Iversen, fagansvarlig i HR Norge viser til at 8 av 10 i undersøkelsen rapporterer at de har tatt i bruk ny HR-teknologi de siste årene.
– Effekten av dette er at man har fått automatisert en del oppgaver, noe som frigjør kapasitet og gir muligheter til å jobbe med andre HR-oppgaver, sier Iversen.
– Prioriterer ikke
Bekymringen er at HR ikke ser ut til å utnytte den posisjonen de har klart å opparbeide seg, ifølge HR Norge og EY.
Når de spør HR-folket om hvilke områder de mener blir viktige for at virksomheten skal forbedre seg framover, listes nesten alt opp som like viktig.
– Det vi ser i undersøkelsen, er at de ikke gjør reelle, strategiske prioriteringer som støtter oppunder den overordnede strategien i organisasjonene de jobber i.
– Risikoen er at de ikke utnytter den posisjonen de har skapt seg, sier Kristiansen.
– Vi vet også at mange innenfor HR i dag bruker mye ressurser på «brannslukking» og ad hoc administrativt arbeid. De har rett og slett ikke tid til å prioritere det strategiske arbeidet.
Ut fra funnene i HR-undersøkelsen 2022, stiller HR Norge og EY også spørsmål ved om HR har tilstrekkelig kompetanse innenfor teknologi, automatisering av oppgaver og dataanalyse.
De mener videre at HR har mye å hente på å sette bærekraft høyere på agendaen.
Bærekraft står nå langt nede på HRs prioriteringsliste, viser undersøkelsen.
Samme mønster
EY og HR Norge har denne uken presentert resultatene fra HR-undersøkelsen 2022 rundt om i landet.
Undersøkelsen er nordisk og ble gjort i tidsrommet desember 2021 - januar 2022. 632 personer har deltatt.
220 av dem er fra Norge.
Sven Iversen sier at grunnen til at de ikke har skilt ut de norske tallene denne gangen, er at det ikke er nevneverdige forskjeller mellom landene.
– Vi tror ofte at vi er så forskjellige, men innad i Norden er vi ganske like, sier han.
Drøye to år etter at samfunnet ble nedstengt på grunn av pandemi og store deler av arbeidslivet skjedde fra hjemmekontor, er naturlig nok nye måter å jobbe på, fleksibilitet og hybride løsninger en rød tråd i undersøkelsen.
Ulike hybridløsninger
Da undersøkelsen ble gjort tilbød arbeidsgiverne som er blitt spurt tre ulike modeller for fleksibelt arbeid.
De fleste – 51 prosent i offentlig sektor og 38 prosent i privat sektor – hadde valgt en fast hybrid-modell som gjaldt for hele organisasjonen. (Se figuren nederst)
Rundt en fjerdedel – 24 prosent i offentlig sektor og 27 prosent i privat sektor – hadde gått for en modell der den enkelte medarbeider selv får bestemme når og hvor de jobber.
Henholdsvis 12 prosent (offentlig) og 21 prosent (privat) lot teamet bestemme.
Iversen tror at én grunn til at så mange har valgt en fast modell, kan være at det har rådet en vent-og-se-holdning. Han tror at andelen som velger en fast modell over tid kan bli lavere.
Satt på gjerdet
– I Norge ventet mange på hjemmekontorforskriften, som nå er kommet, sier Iversen.
– Det er lettere å gi mer frihet etter hvert som man vet hvilke regler som faktisk gjelder, enn å slippe opp på et tidlig tidspunkt og så måtte stramme inn igjen.
En av utfordringene med de fleksible arbeidsmåtene med mange på hjemmekontor, blir hvordan man skal bygge selskapskultur når folk mister mange av møtepunktene på jobben.
– Hvordan skal man sikre at man blir én organisasjon, og ikke en sum av mange individer? Det er et kjempestort eksperiment, sier Kristiansen.
Bærekraft-utfordringen
HR-undersøkelsen 2022 viser at HR har bærekraft langt nede på agendaen, men også HR må speile det markedet, kunder og ansatte er opptatt av, mener HR Norge og EY.
De tar til orde for at bærekraft lenger frem i bevisstheten; uten at det blir «grønnvasking». Engasjementet må speile det virksomheten faktisk gjør for å være bærekraftig.
Bærekraft påvirker blant annet rekrutteringen.
– Potensielle jobbsøkere ser gjerne etter bedrifter som fokuserer på bærekraft. De ønsker å jobbe i slike selskaper, sier Iversen i HR Norge.
Krevende rekruttering
Undersøkelsen viser for øvrig at et stort flertall innenfor HR mener at det er viktig å jobbe med planlegging rundt hva slags arbeidskraft de trenger framover, også på et strategisk nivå.
Dette er et funn som går igjen fra tidligere år.
– Vi vet at dette er viktig og at det blir jobbet mye med, men vi vet også at det tar tid å endre kompetanse-sammensetningen når nye behov oppstår. Å rekruttere i dagens arbeidsmarked er krevende, sier Iversen.
– Hva blir det viktigste for HR å ta tak i framover?
– Jeg tror at det viktigste, nå når vi er ute av pandemien, blir å jobbe med fleksible arbeidsformer. Arbeidslivet blir ikke slik det var i 2019; før pandemien.
– Deretter må HR jobbe med de strategiske prioriteringene sine opp mot organisasjonens strategi – og identifisere hvor de mangler kompetanse og gjøre noe med det; herunder innenfor bærekraft og teknologi.