Mari Teigen

Mari Teigen, leder for Core – senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning.

Foto

Anita Myklemyr

Likestillingsforsker Mari Teigen: Utviklingen på toppen av næringslivet går veldig sakte

Publisert: 20. februar 2023 kl 08.09
Oppdatert: 21. februar 2023 kl 07.19

Kvinneandelen blant styreledere i de 50 største børsnoterte selskapene er 16 prosent.

Dette viser det at det ikke er «nok» for å få opp kvinneandelen blant styreledere at kvinneandelen i styrene i de samme selskapene har vært 40 prosent eller mer i femten år; helt siden kvoteringen kom.

– Det virker ikke som om det holder å ha erfaring fra styrearbeid for å nå til topps i disse styrene, sier Mari Teigen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning og leder for Core − senter for likestillingsforskning.

Core kartlegger likestilling i styrer og ledelse i de 200 største selskapene i Norge. Deres tall ligger på omtrent samme nivå som Dagens Perspektiv sine: I de 200 største selskapene er 13 prosent av styrelederne kvinner, ifølge Core topplederbarometer 2022. I 2020 var kvinneandelen 11 prosent.

Teigen sier at den lave kvinneandelen blant styreledere i de største selskapene på Børsen på én måte er som forventet.

– Bakteppet er at topp-posisjonene i næringslivet over tid har vært mannsdominerte. Men all den tid disse selskapene har vært omfattet regler om kjønnsbalanse i styrer i femten år, så er det grunn til å forvente at det fra en så stor pool av kvinnelige styremedlemmer med styreerfaring er flere som er aktuelle for styrelederposisjoner, sier forskeren.

Saken fortsetter under annonsen

Styreleder kan legge føringer

Kvotering til ASA-styrene ikke har ført til at vi har fått mange flere kvinnelige toppsjefer heller, minner Teigen om. Toppledelse er relevant erfaring for styreledelse, og for å få flere kvinner med toppledererfaring, er de sittende styrelederne viktige, resonnerer forskeren.

– Styreleder kan legge føringer om at likestillings- og mangfoldsarbeid skal prioriteres i virksomheten, og antagelig betyr kjønnsfordelingen i toppledelsen mye mer enn kjønnsfordeling i styret for å få flere kvinnelige styreledere. Dette er en viktig problematikk som bør følges med argusøyne fremover.