Empati er nøkkelordet for ledere som ønsker å lykkes i framtiden. 

Foto

ljubaphoto/iStock. 

Tre trender som vil endre lederrollen

Publisert: 16. april 2021 kl 10.47
Oppdatert: 16. april 2021 kl 10.47

LEST OM LEDELSE. Før valgte styrer ut ledere basert på deres evner til å administrere og deres evner til å evaluere innsatsen til ansatte som hadde et bestemt arbeidsområde.

Harvard Business Review skriver at det selve definisjonen av lederrollen endres på grunn av tre transformative trender: fjernarbeid, automatisering og endrede forventninger fra ansatte.

Disse trendene gjør det mindre viktig for ledere å holde konstant oppsyn med ansatte, men heller fokusere på å forstå hvordan medarbeiderne har det.

For å lykkes i dette nye «ledermiljøet» må ledere i større grad involvere seg.

Koronapandemien har endret måten vi jobber på – noen av disse endringene kan bli varige. Ansatte vil få en mer fleksibel arbeidshverdag med tanke på hvor de jobber fra, når de jobber og hvor mye de jobber.

En analyse fra Gartner viser at 46 prosent av arbeidsstyrken kan komme til å jobbe i en hybrid-modell etter pandemien.  

Mer bruk av teknologi

Saken fortsetter under annonsen

I samme analyse, estimerer Gartner at i 70 prosent av tilfellene, vil enten sjefen eller ansatte på et eller annet tidspunkt, jobbe utenfor kontorlokalene i fremtiden.

Ledere vil ha betraktelig mindre innsikt i de ansattes arbeidshverdag – de vil fokusere mer på resultater, og mindre på selve prosessene.

Mer enn en av fire selskaper har investert i ny teknologi for å overvåke og systematisere arbeidshverdagen til ansatte under pandemien.

Selv om mange selskaper har vært fokusert på hvordan de kan automatisere arbeidsoppgavene til ansatte, kan teknologien like godt erstatte ledernes oppgaver.

Innen 2024 har teknologien potensiale til å erstatte så mye som 69 prosent av oppgavene som historisk sett har blitt utført av ledere – som for eksempel tildeling av arbeid og å måle produktivitet.  

Et nærmere forhold til ansatte

I løpet av pandemien har mange selskaper i større grad en før lagt til rette for barnepass og satt fokus på ansattes psykiske helse.

Saken fortsetter under annonsen

Forholdet mellom ledelsen og ansatte har blitt mer emosjonelt og flere kunnskapsarbeidere forventer nå at lederne deres skal være en del av støttesystemet deres – både på og utenfor arbeidslivet.

Når lederoppgaver erstattes av teknologi, er det ikke lenger et skrikende behov for ledere å administrere arbeidsflyten. Ledere kan heller ikke stole på at de kan følge med på hele arbeidsprosessen til en ansatt når kommunikasjonen foregår over video.

For å bli en suksessfull leder for framtiden må sjefer være empatiske i lederstilen. Gartners analyse tar for 4787 ansatte og konkluderer med at kun 47 prosent av ledere er forberedt på deres framtidige lederrolle.

De mest vellykkede lederne i framtiden vil være de som bygger et fundamentalt annerledes forhold med sine ansatte.