Lengre kandidatlister kan slå positivt ut for kvinner som søker jobb i mannsdominerte bransjer, viser studie
LEST OM LEDELSE. En studie som er publisert i Nature Human Behaviour har sett på faktorer som kan spolere kvinners jobbsjanser allerede før de er innkalt til intervju, skriver britiske Research Digest.
Forskningsteamet, som har vært ledet av Brian J. Lucas fra Cornell University, råder arbeidsgivere som rekrutterer på uformelt vis – gjennom jungeltelegrafen og nettverk – til å endre måten de finner mulige kandidater på.
Forskerne finner eksempelvis at det er større sjanser for at kvinner blir seriøst vurdert til en jobb når «regelen» er at kandidatlistene inneholder flere navn enn vanlig.
I eksperimenter hvor forsøkspersoner først satte opp tre kandidater og deretter ble bedt om å legge til tre mulige kandidater til, viser resultatene at det var signifikant flere kvinner i «del to» av prosessen enn i «del én».
I studien viste det seg at lengre kandidatlister også var positivt for kvinner med tanke på hvem som faktisk ble valgt ut.
Det vil si, hvor høyt kvinnene ble rangert i disse eksperimentene.
Forsøkspersoner med seks personer på lista, var mer tilbøyelige til å velge en kvinne som toppkandidat enn forsøkspersoner som bare hadde tre personer på kandidatlista.
Research Digest skriver at selv om kvinner kanskje ikke velges bort med vilje på korte kandidatlister, så kan en mer formalisert praksis for rekruttering – der man for eksempel har lengre kandidatlister – være et mottrekk mot kjønnsubalanse i rekruttering.
Et annet eksperiment forskerne gjorde, peker i retning av at folk, generelt, har større tilbøyelighet til å inkludere kandidater som ikke oppfyller «kjønnsprototypen» når listene er lengre.
Uavhengig av hvilket kjønn det er som dominerer.