Holder dine ansatte noe tilbake?
LEST OM LEDELSE: For å utvikle organisasjonen, få fram de beste ideene, og avdekke problemer som må tas tak i, er ledere avhengige av at de ansatte sier ifra.
Men skal du få fram alle de verdifulle bidragene fra de ansatte, holder det ikke at du får dem til å bidra med ideer og forslag, du må også unngå at de holder ting tilbake.
Sier ifra og tier stille
Å være god til å bidra er nemlig ikke det samme som at man ikke holder noe tilbake, skriver Michael Parke, assisterende professor ved London Business School i Harvard Business Review.
For å få folk til å bidra med ideer bør ledere øke opplevelsen av at det gjør en forskjell
Han avdekker i sitt siste forskningsprosjekt at hvorvidt folk bidrar med konstruktive ideer på jobb og hvorvidt de bevisst tilbakeholder ideer eller poenger er nesten uavhengig av hverandre.
Ledere må forstå begge deler
Begge deler er viktig. Og ledere som vil være trygge på at de ansatte bidrar med mest mulig ideer, forslag og motforestillinger må forstå begge disse mekanismene, mener han.
«For å få folk til å heve stemmen og bidra med ideer bør ledere øke opplevelsen av at det gjør en forskjell. Og skal man unngå at ansatte tier stille om ting de har på hjertet, må man sikre psykologisk trygghet og fjerne frykt for sanksjoner», skriver Parke.
Skal man unngå at ansatte tier stille om ting de har på hjertet, må man fjerne frykt for sanksjoner
Dagens perspektiv har tidligere intervjuet Harvard-professor Amy Edmondson om hennes begrep "psykologisk trygghet" og betydningen av et arbeidsmiljø der de ansatte ikke frykter å si ifra.
Slik anbefaler Michael Parke ledere å få til begge deler:
Få folk til å bidra
Det viktigste for å få folk til å ta ordet og bidra med ideer, er at de opplever at bidraget deres vil ha noe å si, at det vil påvirke organisasjonen og at de vil bli belønnet for bidraget. For de ansatte er spørsmålet om det er noe vits i å bidra.
-
Be om innspill: Be aktivt om ideer, forslag og innspill, blant annet i forkant av møter, for å vise at det er velkomment.
-
Vurder forslagene: Du trenger ikke gjennomføre alle forslag, men vis de ansatte at du har tatt imot og gjort en skikkelig vurdering av dem.
-
Gi tilbakemelding: Følg opp med å gi en tilbakemelding og la folk få høre hva som skjedde med ideene deres.
Unngå at folk holder igjen
Når det gjelder å unngå at folk holder tett om et problem eller et forslag som de egentlig har tenkt på, er det viktigste at de ikke frykter sanksjoner som å bli avvist, straffet eller få sparken. Her er det avgjørende for den ansatte om det føles trygt å si ifra.
-
Overvåk reaksjoner: Vær oppmerksom på hvordan du selv og andre reagerer når noen tar opp forslag eller problemer, og bidra til å unngå negative reaksjoner.
-
Beskytt forslagsstilleren: Ikke hold de ansatte ansvarlig for ideer de har fått gjennomslag for i virksomheten, som har gått dårlig. Har ledelsen valgt å følge opp, har de ansvar for forslaget.
-
Skap et trygt rom: Skap psykologisk trygghet ved å endre rammene for møtet. Du kan signalisere at det er trygt å ta opp vanskelige ting ved å legge et møte til et annet sted eller gjennomføre på en annen måte enn vanlig.
-
Omformuler spørsmålet: Bruk måter å spørre på som gjør det lett å komme med ærlige innspill og motforestillinger. For eksempel gir det ganske andre svar om du spør «hva kan vi gjøre?» enn om du spør «hva bør vi gjøre?».