Istock / Peopleimages

Studie

Familiebedrifter økte lønnsomheten da ledere fra familien gjorde «comeback»

Publisert: 10. juni 2020 kl 08.50
Oppdatert: 11. juni 2021 kl 08.29

LEST OM LEDELSE. Dette kommer frem i en studie av italienske familiebedrifter som er omtalt på hjemmesidene til handelshøyskolen Insead. 

Morten Bennedsen, professor ved handelshøyskolen Insead og ved universitetet i København, er en av forskerne bak en studie av 489 italienske bedrifter med omsetning over 20 millioner euro.

I alle selskapene hadde en toppsjef utenfra gått av i perioden 2000 til 2016.  

I et innlegg hos Insead skriver Bennedsen de i studien finner at familiebedriftene som lot et familiemedlem etterfølge en sjef utenfra i snitt forbedret lønnsomheten sin med 18 prosent.

Det er mange nyanser i de mulige forklaringene på effekten av familiens «comeback», mener professoren. 

En av grunnene kan være at en del familiebedrifter ikke burde ha hentet inn noen toppsjef utenfra, overhodet. I slike tilfeller kan familiens tilbakekomst gi en ny giv til selskapet, skriver han. 

Det kan også være at familien helt bevisst bare har tatt inn en leder utenfra i mellomfase, i påvente av at neste generasjon er klar for å ta over.

Saken fortsetter under annonsen

Studien indikerer på den andre siden at resultatene blir svakere når et familiemedlem går inn igjen i toppjobben i bransjer som er i endring, der det er nødvendig med innovasjon.

Det viktige spørsmålet familiene må stille seg er ifølge Bennedsen om familiemedlemmer faktisk skaper verdier for selskapet. Hvis ikke, kan det være smart å vurdere en utenfra.

Bennedsen råd til ledere som vurderer toppjobber i familiebedrifter er at de må finne ut om de deler familiens verdier. De er også avhengige av å ha familens tillit. «Husk også at du ikke er et familiemedlem, og at det ikke er din bedrift», minner han om.

Men – hvis du deler familiens verdier og familien stoler på deg, kan en familiebedrift være et flott sted å være for en ekstern toppsjef, mener han. 

Familiebedrifter tenker langsiktig, og vil sannsynligvis ikke sparke deg hvis du leverer et dårlig kvartalsresultat. 

Det er store variasjoner, men i snitt er det ifølge Bennedsen positivt for familiebedrifter å få inn profesjonelle ledere på et eller annet tidspunkt i bedriftens historie.

 

Saken fortsetter under annonsen