– Positiv utvikling
Dagens Perspektivs ferske kartlegging av styreledere i de 50 største selskapene på Oslo Børs viser at 7 av 50 selskaper nå har en kvinne som styreleder. Det er ikke mange, men det er betydelige flere enn i 2015. Da var det bare 2 av styrene til de 50 største som hadde kvinnelig styreleder.
- LES ARTIKKELEN: Antallet kvinnelige styreledere tredoblet
- LES OGSÅ: Siri Hatlen: – Naturlig at det blir flere kvinnelige styreledere
Norsk styreinstitutt for styremedlemmer er en medlemsorganisasjon for styremedlemmer og medlemmer av valgkomiteer i børsnoterte og statseide selskaper. Formålet er å fremme verdiskaping gjennom god eierstyring og selskapsledelse.
Organisasjonens generalsekretær, Gro Brækken, har selv lang og variert erfaring fra styrer og lederposisjoner.
Hun mener at økningen i antallet kvinnelige styreledere i de største børsnoterte selskapene er både naturlig og positiv.
– Vi har hatt loven om at begge kjønn skal være representert med 40 prosent i børsnoterte selskaper lenge. Det har gjort at flere kvinner er blitt synlige. Vi har dessuten fått flere kvinnelige ledere, om ikke de har vært konsernsjefer så er det flere som har vært ledere i øvre ledersjikt i bedriftene. Det er mange selskaper som ønsker seg en styreleder med administrativ erfaring fra en topplederstilling.
Brækken merker seg at flere av de kvinnene som i dag er styreledere – herunder Siri Hatlen, Olaug Svarva, Gunn Wærsted og Gisele Marchand – har toppledererfaring.
Flere kvinner er blitt synlige
Stort sprang
– Hva slags erfaring etterspørres når styreledere skal innstilles?
– Både styreerfaring og toppledererfaring er viktig når du skal være styreleder i et stort konsern. Jeg tror mange selskaper ønsker begge deler.
Å gå fra å være styremedlem til å bli styreleder i et styre er et stort sprang. Du er sjefen til konsernsjefen, og har ansvaret for at hun som sitter der har rett bakgrunn, utvikler seg og gjør jobben sin. Som styreleder skal du også dra i gang arbeid for å finne etterfølgere til topplederjobben.
Styret har videre sine kontrollfunksjoner, samtidig som de sammen med administrasjonen – i hver sin rolle – skal være aktive og bidra til selskapets verdiskaping og utvikling på kort og lang sikt.
Brækken viser til at styreledelse er en krevende oppgave og at kravene til styrelederrollen har økt betydelig de siste årene. Styrene jobber blant annet strategi, bærekraft, samt internasjonale forhold knyttet til konkurransesituasjon og reguleringer. Styret må også forholde seg til forventinger i markedet; for å nevne noe.
– For å utvikle selskapene er det viktig med mangfold på toppen av norske, viktige bedrifter. I Norsk styreinstitutt ønsker vi å bidra til at flere får interesse og forståelse for hva mangfold betyr for bedriftene, sier Brækken.