Virtuelt teamarbeid løftet kvinnelige ledere
Dette skriver Chefstidningen, som har intervjuet Lena Zander, professor i foretaksøkonomi ved Uppsala universitetet.
Zander forsker på hvordan lederskap blir påvirket i grupper hvor det samarbeides på tvers av landegrenser over internett. Hun studerer for tiden 500 studenter fra 40 land som over nett har samarbeidet om å skrive en forretningsplan for å oppnå et sosialt formål. Deltagerne befinner seg på ulike kontinenter. Forskningsresultatene er ikke klare, men Zander sier til Chefstidningen – som omtaler studien – at én ting allerede er tydelig:
Om du er mann eller kvinne spiller ingen rolle for hvor effektiv du blir vurdert å være som leder. Det som er viktig, er hva du faktisk gjør
Det som er viktig, er hva du faktisk gjør.
-
LES OGSÅ: En kvinnebarriere er brutt
På tvers av tidligere forskning
Zander påpeker i intervjuet i Chefstidningen at dette er et resultat som går på tvers av mye tidligere forskning, som har vist at kvinnelige ledere ikke bare vurderes ut fra jobben de gjør, men også ut fra at de er kvinner.
Ifølge denne studien ser for øvrig heller ikke status ut til å ha noe å si for vurdering av lederskap ved virtuelt samarbeid på global basis.
Mulige forklaringer
Lena Zander og forskerkollegene lanserer flere mulige forklaringer på det de ser. De viser blant annet til at du blir mer opptatt av lederens budskap og saken det jobbes med når den du jobber sammen befinner seg langt unna og du ikke vet noe om vedkommende fra før.
Du påvirkes ikke på samme måte av inntrykk du ville fått hvis du hadde møtt vedkommende; inntrykk som eksempelvis dannes ut fra kroppsspråk, synlige statussymboler og utstråling av selvtillit etc. Senere, når du blir bedre kjent med lederen, har du allerede dannet deg et inntrykk ut fra hva vedkommende faktisk har gjort, og ikke ut fra utseende og status.
Zander sier til Chefstidningen at hun tror at både kvinner og ikke-hvite menn får bedre muligheter til å utvikle sine lederevner når samarbeid skjer over internett. Hun mener også at ledere bør ta innover seg at mennesker har behov for å bli vurdert ut fra hva de gjør, og ikke ut fra hvordan de ser ut.