– Man skal respektere lokal kultur, men det er for lite ambisiøst ikke å prøve å utfordre den og endre den, sier tidligere, mangeårig tillitsvalgt i Kværner, Rolf Utgård.

Foto

Dagens Perspektiv

Ledere i utlandet

– Uambisiøst å bare tilpasse seg lokal lederstil

Publisert: 22. mars 2018 kl 10.53
Oppdatert: 22. mars 2018 kl 11.00

Tittelsitatet kommer fra Rolf Utgård – sekstenårig tillitsvalgt i Kværner og tiårig leder for selskapets europeiske konsernutvalg for tillitsvalgte – og er en kommentar til Dagens Perspektivs artikkel om norske ledere i utlandet.

Hovedargumentet i denne artikkelen var at norske ledere som ble sendt til utlandet gjorde det lurt i å være på «oppdagelsesreise», og ta innover seg og tilpasse seg lokal kultur, kontekst, normer og regler.

Dette mener Utgård er for lite ambisiøst.

– Det er klart man skal ha stor respekt for den lokale kulturen og ikke være forutinntatt. Skal man inn i utlandet må likeverdet være til stede. Men det å være på oppdagelsesreise blir for lite ambisiøst. For det finnes trekk i noen av de mer autoritære, utenlandske lederkulturene som man bør ha som mål å påvirke og endre, sier han.

Norsk lederstil er åpen lederstil

Som tillitsvalgt i Kværner i 16 år har Utgård sett ulike lederstiler i forskjellige deler av verden, og er klar på hva det er med den norske lederstilen som bør etterstrebes.

Saken fortsetter under annonsen

– Noe av det som kjennetegner norske ledere, også i utlandet, er at man har tatt med seg noe hjemmefra om anstendighet og skikkelig behandling av sine ansatte. Norske ledere, og nordiske også for den saks skyld, er opptatt av et likhets- og toleransesamfunn, hvor ansatte blir behandlet med respekt og imøtekommenhet. Det mangler det ofte mye på i land som kjennetegnes av mer autoritær lederstil, forteller Utgård.

– Men det er jo ikke slik at ansatte i autoritære land ikke setter pris på å bli behandlet skikkelig.

Det som er skummelt er å overlate alt til de lokale lederne

Og når man gir sine ansatte tillit får man den ofte også i retur, ifølge Utgård.

–  Norsk lederstil er med på å få folk til å ta ansvar og initiativ uten at beskjeden nødvendigvis må komme helt fra toppen. Da slipper man å ha et utbredt kontrollapparat for i det hele tatt å få noe gjort. Ansatte har dessuten mye lettere for å støtte opp under en åpen leder sammenlignet med en autoritær leder.

Løfte lokalsamfunnet

Utgård mener at en av de store ambisjonene en bedrift bør ha når man etablerer seg i utlandet er å styrke lokalsamfunnet man opererer i. Han nevner Borregaard, som havnet på skråplanet i Brasil etter å ha vært ute etter slakk miljøregulering og billig arbeidskraft. Han tror også at Hydros problemer i Brasil om dagen stammer nettopp fra at man ikke ansatte norske ledere i Brasil, men lokale ledere som kanskje ikke har de samme etiske og miljømessige standardene som vi har her hjemme.

Saken fortsetter under annonsen

Utgård trekker derimot fram Erling Lorentzen som en som gjorde det annerledes.

– Han hadde en helt annen, norsk tilnærming til det å etablere seg i et fattig område med meget svak miljølovgivning og svake myndigheter. «Vi må løfte hele lokalsamfunnet skal vi lykkes med å bygge verdens mest moderne og lønnsomme cellulosebedrift», var Lorentzens opplegg. Og det gjorde de, gjennom å bruke mange hundre millioner på skoler, etterutdanning av lærere, helsestasjoner og infrastruktur, sier han.

Lorentzen kombinerte lokale ledere med norsk lederstil.

Det er ikke slik at ansatte i autoritære land ikke setter pris på å bli behandlet skikkelig

– I mange tilfeller er man helt avhengig av lokale ledere, for å forstå språk, kultur og koder. Det som er skummelt er å overlate alt til de lokale lederne, uten ambisjoner om å bygge kultur og gjøre positive endringer for lokalsamfunnet.

Erling Lorentzen har blitt beskyldt for andre overtramp, for å ha karret til seg landområder fra urbefolkningen, men det er en annen sak.

Saken fortsetter under annonsen

Kombinasjonskultur

Et av poengene til BI-professor Jan Ketil Arnulf i den opprinnelige artikkelen var at det er svært vanskelig å endre kultur, og at man møter stor motstand hvis man kommer brautende inn med norsk lederstil og forventer at alle andre skal bli norske over natta.

Utgård er enig i at det er vanskelig å endre lokal kultur, men at det ikke betyr at man ikke skal prøve.

– Man må prøve å kombinere de gode elementene i den lokale kulturen med de viktige grunnsteinene i norsk eller nordisk lederstil. Det er mye arbeid, men man må ikke gi opp ambisjonene om å få til en endring i retning av en norsk, demokratisk og inkluderende lederstil.

– Tar man ikke denne jobben og heller følger lokal tradisjon og lokal ledelse så risikerer man å bli en av mange i kappløpet om lavere lønninger, mens man burde være på jakt etter smartere og bedre ledelse, bedriftskultur og organisering.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.