Rune Bjerke og Berit Svendsen blir hverandres «sjefer»
Berit Svendsen skal etter planen tre inn som utenlandssjef i Vipps om en måneds tid. Når hun gjør det, kommer hun til å ha noen interessante relasjoner med DNB-sjef Rune Bjerke.
Rune Bjerke er som kjent konsernsjef i DNB ASA, og DNB innehar 51,48 prosent av aksjene i selskapet VBB AS – fusjoneringen mellom Vipps, Bank ID og BankAxept – hvor Svendsen nylig ble ansatt av daglig leder Rune Garborg. Rune Bjerke er altså toppleder i DNB, og Berit Svendsen er en høytstående leder i datterselskapet VBB.
Rune Bjerke er dessuten også styreleder i VBB. Det betyr at Bjerke i sitt styreverv skal jobbe for å ivareta aksjonærenes interesser, som er selskapet han selv leder. Det betyr også at Svendsen indirekte rapporterer til Bjerke gjennom Garborg.
Samtidig sitter Berit Svendsen i DNB-styret, noe som også betyr at Rune Bjerke rapporterer til Svendsen. Hun er i tillegg en del av kompensasjonskomiteen – utvalget som bestemmer Bjerkes lønn.
Svendsen er altså med å bestemme lønnen til mannen som leder selskapet som eier det selskapet hun trer inn i, hvor han også er styreleder. Her er det mange hatter som skal sjongleres.
Eierne bestemmer
Men selv om situasjonen ser spesiell ut på papiret, er det få som reagerer.
– Det er en interessant kombinasjon, men lovmessig er det på det rene. Man kan se mange lignende typer kombinasjoner, blant annet gjennom ansattrepresentanter. Og ansattrepresentanter kan jo også sitte i kompensasjonskomiteen og være med å bestemme lønna til sjefen. Men til syvende og sist er det ikke kompensasjonskomiteen som treffer vedtak, det er det styret som gjør, sier professor Tore Bråthen ved handelshøgskolen BI, om situasjonen.
– Tror du Svendsen kommer til å bli sittende i DNB-styret?
– Det får nesten bli opp til eierne i DNB å avgjøre om denne kombinasjonen er problematisk eller ikke.
Heller ikke førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, Iver Bragelien, ser spesielt alvorlig på situasjonen.
– Jeg klarer ikke helt å hisse meg opp over dette. Det er jo ansattrepresentanter i styret også, og DNB er dessuten ikke eneeier av VBB. Det kan jo hende eierne som utpeker styremedlemmer i DNB tenker at det kan være bedre med et styremedlem som ikke er ansatt i et selskap som DNB har en stor eierandel i, men med tanke på habilitet ser det greit ut. Jeg ser for meg at hun sitter til hun er på valg igjen, og at nominasjonskomiteen da kan vurdere om de er bedre tjent med å ha noen andre i styret eller ikke, sier han.
Skipler balansen
En implikasjon av at Berit Svendsen kommer inn i DNB-familien, er at vektingen av interne og eksterne styremedlemmer i DNB blir forskjøvet. Styret består i dag av sju personer – fem eksterne og to interne. Når Svendsen tiltrer i stillingen sin blir dette forholdet endret til fire eksterne og tre interne. Spørsmålet er om dette er noe eierne av DNB kan leve med, eller om det blir naturlig at Svendsen fratrer fra styrevervet sitt.
DNB har for øvrig ingen nyheter om situasjonen. På Dagens Perspektivs henvendelse svarte de at dersom situasjonen blir sett på som en problemstilling, så vil det bli tatt opp på et styremøte, etterfulgt av en børsmelding hvis det gjøres endringer. Ut over dette hadde de ingen kommentarer.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.