Donatella De Paoli.

Foto

Torbjørn Brovold/ BI.

– Mange myter om ­kreative mennesker

Publisert: 9. juli 2018 kl 08.52
Oppdatert: 9. juli 2018 kl 08.52

Donatella De Paoli arbeider med forskning og undervisning i tilknytning til ledelse og organisering av kunst og kultur, samt kreative prosesser i team og prosjekt. Hun kjenner ikke Adam Grants bok «Originals» fra før, men sier at det er interessant når han hevder at de som lykkes med originale ideer helst tar kalkulert risiko. De er ikke er så risikovillige som man kanskje skulle tro.

Refleksjon og intellekt

De Paoli tror Wharton-professoren har rett i at det å ha økonomisk trygghet på ett område, gjør at man lettere kan slippe seg løs til å satse på nye ideer på andre områder. Det være seg i en organisasjon eller som kunstner. Hun viser til at det å være kreativ, har mer med refleksjon, intellekt og modenhet å gjøre enn vi tror.

Satser du alt, risikerer du å miste for mye

– Se på kunstneren Gaudí, som står bak spektakulære kunstverk i Barcelona. Noen av de rikeste i byen hadde tillit til ham og støttet ham. Han tok kalkulert risiko, og slik er det med mange kunstnere. De tar kalkulert risiko istedenfor å satse «alt». Satser du alt, risikerer du å miste for mye, sier De Paoli, som også mener at vi har en tendens til å tenke for snevert om kreativitet.

Saken fortsetter under annonsen

– Timing undervurderes

Donatella De Paoli kjenner seg også igjen i Grants påstand om at en viss utsettelsesadferd kan være en fordel for kreativiteten.

– Når vi snakker om kreative tankeprosesser, kaller vi det inkubasjon. Hjernen trenger litt tid til å bearbeide oppgaver kognitivt for å komme opp med kreative løsninger.