«Hva lærte du i din forrige jobb?»
Intervjutid, søknadstid, CV-tid. Uansett kanal vil du på ett eller annet tidspunkt måtte forklare hva du lærte i din forrige jobb, og hvorfor det er relevant for stillingen du har søkt på.
Men hvor mye skal du si? Hva skal du snakke om?
Her er fire tips til hvordan du svarer på dette spørsmålet:
Ikke legg inn «fyllstoff»
Pass på at du bare snakker om det du faktisk har lært, og at det stemmer overens med hvor lenge du har vært i jobben. Hvis du har vært i jobben i bare ett eller to år bør du sannsynligvis ikke snakke om de største personlighetsforandringene.
Trekk fram konkrete egenskaper du har lært deg, og hold deg til det, er rådet fra Mike Monroe i karriereportalen Glassdoor.
- RING EN VENN Slik får du mest ut av referansesjekken
Ikke tvil
Tvil og nervøsitet sier veldig mye om en kandidat for rekruttereren. Hvis du er nervøs er det faktisk ifølge Monroe bedre å være kort eller stille i stedet for å begynne å famle og snakke usammenhengende.
Snakk om kulturen
Kultur en viktig del av et arbeidsforhold, og for de fleste rekrutterere er det viktig å avdekke om en kandidat kommer til å passe inn. Fortell derfor om kulturen i din forrige jobb, hvordan du passet inn i den og hva du lærte.
Et svar kan for eksempel høres slik ut: «jeg jobbet i en kultur med strenge tidsfrister, noe som lærte meg å være disiplinert og produktiv».
- FALLGRUVENE Løgn og lumskheter i jobbintervjuet
Snakk om kollegene dine
En annen viktig del av en god match mellom kandidat og arbeidsgiver er hvordan personen kommer overens med kollegene sine. På samme måte som du forteller om kulturen, anbefaler Monroe at du forteller om hvilke typer kolleger du hadde på den forrige arbeidsplassen, hvordan du kom overens med dem, hva du lærte av dem og av å jobbe sammen med dem.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.