Foto

Xavier Sotomayor / CC

Finn ditt optimale stressnivå

Publisert: 10. juli 2018 kl 15.35
Oppdatert: 10. juli 2018 kl 15.59

I et langt arbeidsliv er det tilnærmet umulig å unngå å oppleve stress på ett eller annet tidspunkt. Noen kommer seg kanskje unna med det kortvarige stresset, som gir deg litt høy puls i de dagene eller ukene det står på. Andre opplever kanskje det langvarige og mer skadelige stresset, som kan gi mye større plager – stresset som blir til utbrenthet eller sykemelding.

Men det er ikke nødvendigvis slik at stress utelukkende er negativt og må skys som pesten. Forskning viser nemlig at et sunt nivå av stress kan gi både mer motivasjon, produktivitet og bedre læring.

Men hva er et sunt stressnivå? Det finnes sannsynligvis ikke et fasitsvar på dette. En israelsk forskningsrapport viser at hvordan vi takler stress ofte avhenger av hvilken holdning vi har til stress generelt. De som har en konstruktiv holdning til stress har en mye større sjanse for å bruke stresset som en katalysator heller enn å la seg knekke.

TA TESTEN: Hvilken holdning du har til stress kan du finne ut nederst i artikkelen.

Ikke for lite, ikke for mye

Saken fortsetter under annonsen

Fanny Duckert er professor ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, og har stressmestring som ett av sine kunnskapsfelt. Hun skiller mellom «aktivering» og stress.

Foto

– Ledere bør bli flinkere til å kommunisere overfor sine ansatte at ikke alt må være perfekt hele tiden, mener psykolog og stressekspert Fanny Duckert (foto: privat).

– Aktivering er i utgangspunktet positivt – det handler om at kroppen blir giret opp og klar for arbeid, noe som kan virke vitaliserende og inspirerende. Det er på mange måter det motsatte av å kjede seg.

– Vi har en tendens til å overdramatisere og krisemaksimere når det blåser litt rundt oss. Ja, hvis aktiveringen blir for intens og over for lang tid så vil det bli en belastning, men litt aktivering er bedre for læring og problemløsing enn hvis man er helt rolig. Både for mye og for lite stress er negativt. Det viktigste er rett og slett å puste og prøve å analysere situasjonen. Vurder hva som faktisk er det verste som kan skje, og hva som vil være konsekvensene av dette. Da er det lettere å se hva man står opp mot, og hvilken vei man har ut, forklarer hun.

Hun mener det er viktig at vi forstår at det er greit å ikke alltid ha full kontroll, og heller lære oss å leve med stresset, for hvis vi lykkes med stressmestring én gang, så opplever vi en mestring, og det kan overføres til framtidige stress-situasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

«Jeg er så stressa»

Stress har blitt den nye folkesykdommen – noe vi hele tiden bærer med oss og må overvinne. Men har folk blitt for opphengt i dette stresset?

«iStress»

Svenskene tar stresset ut av klasserommet og over i skyen. Nå skal svenske iStress behandle stress på internett, og de første resultatene ser svært lovende ut.

Vi bruker stresset feil

I dag er stresset vårt ofte av psykologisk art, og stammer gjerne fra tolkningen vår av ulike situasjoner. Og selv om vi har stress-strategier bruker vi dem ofte unødig og feil, mener Jeanette Sleveland i CoachTeam:

– Når du blir tappet av stresset ditt, sløser du bort energien din ved å sette deg selv i en daglig alarmberedskap – uten at du trenger det. Et rødt lys, en liten kø eller et negativt ladet ord, og vips så er du i beredskap og setter i gang bekymringer om fremtiden, noe som fører til at dine stresshormoner skaper et konstant slit i deg. På sikt fører dette til tretthet, mangel på søvn, irritasjon, usikkerhet, hodesmerter, svimmelhet, vondt i ryggen, i brystet eller i magen.

Hva er din stressholdning?

Prøv Dagens Perspektiv

Saken fortsetter under annonsen

I Dagens Perspektiv gir vi deg kvalitetsikret kunnskap, tips og nyheter om ledelse, styring, nyskaping og arbeidsliv hver dag.

Klikk her for å prøve oss

Hos Dagens Perspektiv finner du også et rikt LEDERBIBLIOTEK hvor du kan fordype deg i de temaene som angår deg og din arbeidsplass. Vi tror du kommer til å finne mye lærerikt stoff her. Og hvis du ikke finner akkurat det du leter etter, send oss en e-post, så kan vi prøve å hjelpe deg med å finne svarene som du og sikkert flere andre med deg lurer på.

 

Prøv DP
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.