Foto

Dreamstime

Dette sier du ikke til en stressa ansatt

Publisert: 27. april 2018 kl 10.29
Oppdatert: 27. april 2018 kl 10.30

Du har hatt øynene åpne og plukket opp signalene, og du er ikke i tvil – du har en ansatt som sliter med høyt stressnivå. Du vil gjerne hjelpe, men du vet ikke helt hvordan du skal gå fram. Hvis du gjør ingenting risikerer du at problemet blir verre, men hvis du går for tett på den det gjelder kan du også være uheldig og bare gjøre vondt verre.

Her er tre ting du aldri bør si til en stressa medarbeider, ifølge Pernille Rasmussen, psykolog og stressbehandler hos Grow People.

  • «Du er stressa»

Ingen har lyst til å være stressa, og spesielt ikke bli definert som en stressa person av andre. Sier du dette kommer den ansatte sannsynligvis til å gå i forsvarsposisjon og rettferdiggjøre atferden sin i stedet for å prøve å endre på det, skriver Rasmussen til danske Væksthus for ledelse.

  • «Pass på deg selv»

Dette rådet er intetsigende. Hadde den stressa personen visst hva hen skulle gjøre annerledes hadde hen sannsynligvis gjort det.

Saken fortsetter under annonsen
  • «Du sliter kanskje litt på hjemmebane om dagen?»

 Dette kan oppleves som om du mener at det er den ansattes egen feil at hen stresser. Du kan ha rett i at det er problemer på hjemmefronten, men det er uansett sårende for den det gjelder, skriver Rasmussen.

Her er det du bør si

  • «Hvordan har du det?»

Vis at du er oppriktig interessert eller bekymret, og ta deg tid til å lytte til den ansatte. Lytting kan være like nyttig som å faktisk sette inn tiltak.

  • «Jeg har lagt merke til at …»
Saken fortsetter under annonsen

Fortell hva du har lagt merke til av atferdsendringer hos den ansatte, men uten å legge noen dypere mening i det. Hvis du ikke konkluderer, men heller er nysgjerrig, så vil sannsynligvis den ansatte prøve å forklare hvordan hen opplever situasjonen selv, skriver Rasmussen.

  • «La oss finne ut av det sammen»

Etter problemet har blitt anerkjent kan du bli konkret og foreslå hvordan dere skal håndtere stresset sammen. Når du viser interesse og velvillighet er det en større sjanse for at det blir positivt mottatt av medarbeideren, mener hun.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.