Foto

Rawpixel / CC

De 3 spørsmålene som ligger bak ethvert jobbintervju

Publisert: 25. september 2018 kl 10.37
Oppdatert: 12. april 2019 kl 09.14

Hvis du tar turen innom en hvilken som helst karriereside, finner du sannsynligvis et digert mangfold av stillingsannonser med all verdens forskjellige titler, krav til nøkkelkompetanser, arbeidsoppgaver, krav til erfaring og utdanning, i store og små selskaper. 

Det kan virke forvirrende. Først skal du møte alle disse kravene, og på et jobbintervju kommer alle tilleggsspørsmålene. Hvordan kan dine tidligere erfaringer hjelpe deg i denne jobben? Er du komfortabel med å jobbe alene? I team? Hvordan planlegger du å løse disse oppgavene?

Men bak alle disse spørsmålene skjuler det seg tre hovedspørsmål, og det er de spørsmålene rekruttererne egentlig lurer på, ifølge Art Markman, professor i psykologi og markedsføring ved Universitetet i Texas:

Først og fremst: er du nysgjerrig?

Det er ingen som forventer at du har alle egenskapene du trenger for å lykkes i den nye jobben. Og til og med dersom du hadde det, så er arbeidslivet og jobbene stadig i endring. En stor forutsetning for å lykkes er derfor nysgjerrighet: hvor interessert er du i å lære nye ting og hvor flink er du til å suge til deg ny kunnskap, skriver Markman hos magasinet Fast Company.

I jobbintervjuet er det derfor ønskelig å demonstrere at du har denne nysgjerrigheten. Still mange spørsmål, fortell om interessefeltene dine og snakk om ting du har lært tidligere.

Saken fortsetter under annonsen

Dernest: kan du bruke kunnskapen din?

Det er én ting å sitte på mye kunnskap og erfaring, men det er en annen ting å kunne overføre den til nye situasjoner. Dette er noe rekruttererne er på jakt etter å finne ut.

Når situasjonen byr seg bør du benytte muligheten til å snakke om hvordan dine nåværende kompetanser kan brukes i den aktuelle stillingen. Prøv å være så konkret som mulig, forklarer Markman.

Til slutt: kan du innrømme hva du ikke kan?

En viktig brikke i å vite hva man kan er også å vite hva man ikke kan. Det er nemlig ikke enkelt å fylle igjen kunnskapshullene hvis du ikke vet hvor de er, skriver Markman.

I en intervjusituasjon kommer du sannsynligvis til å treffe på et spørsmål du ikke vet svaret på. Du kan prøve å bløffe deg gjennom det, men da går du glipp av en gyllen mulighet til å fortelle din potensielt framtidige arbeidsgiver om din læringsstrategi.

Saken fortsetter under annonsen

Vær ærlig på det du ikke kan, men forklar heller hvordan du vanligvis takler situasjoner hvor du har mangelfull kunnskap, og hva din strategi for rask og god læring er. Still spørsmål om arbeidsplassens mulighet for læring og videreutvikling. Det viser også at du har et langtidsperspektiv, skriver Markman.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.