7 grunner til at du er en dårlig lytter
Lytting er en verdsatt egenskap i arbeidslivet, men ofte har vi så mye å tenke på at hele lyttingen går oss hus forbi.
Lytting er bra for kommunikasjon, samarbeid og problemløsing, og bare de aller færreste vil fortelle deg at lytting ikke er en positiv aktivitet. Likevel sliter mange med å være en god lytter selv, eller med kolleger som ikke hører etter.
- GOD KOMMUNIKASJON – Handler ikke om å overtale andre
Hvorfor er det så vanskelig bare å høre på hva en person har å si, og deretter svare?
Ifølge John Stoker, grunnlegger av DialogueWorks, finnes det mange typer lytting, og mange av dem er svært kontraproduktive.
- VOKT DINE ORD – Mange ledere lytter ikke engang til det de selv sier
Her er syv typer lytting som ifølge Stoker fører til dårlig kommunikasjon og lite effektivt samarbeid.
-
Evaluerende: Personen har bestemt seg på forhånd om han eller hun er enig med deg, og evaluerer alt du sier ut fra sitt eget ståsted. Personer som lytter på denne måten går sannsynligvis glipp av mye viktig informasjon, og er ofte mer konfronterende enn nødvendig.
-
Beskyttende: Personen er så opptatt av å fortelle sin egen – gjerne vanskelige – historie, at alt av motargumenter eller støtte blir glemt. Det er viktigere å «beskytte» sin egen historie enn å lytte til konstruktive poenger.
-
«Ord i munnen»: Denne typen lytting er veldig vanlig, skriver Stoker, og går ut på at personen som lytter tror hen forstår hele situasjonen som blir beskrevet, og hopper rett til rådgivningen basert på sin egen forståelse av situasjonen, i stedet for å lytte til hvordan fortelleren opplever det.
-
Dømmende: En dømmende lytter er ute etter å «bryte ned» fortellerens poenger og kritisere konklusjonene eller atferden hans eller hennes. Resultatet er at personen som snakker trekker seg tilbake og slutter å dele.
-
Bekreftende: Personen som lytter er bare ute etter å bekrefte sitt eget standpunkt, og lytter derfor bare til de poengene som de selv er enige i. Resultatet er at mye informasjon går tapt, og at helhetsbildet til lytteren blir veldig forskjellig fra bildet til fortelleren.
-
Defensiv: Denne typer lytter er stort sett ute etter å forsvare seg selv og sine egne standpunkter. De kan late til å prøve å forstå, men kommer alltid med motargumenter. Slagord: «Ja, men …».
-
Autoritær: Dette er lytteren som alltid har rett. I stedet for å lytte tar de gjerne over hele situasjonen og prøver å «fikse» problemet for fortelleren, enten gjennom å gå rett til rådgivning uten å ha hørt hele historien, eller ved å gjøre fortellerens oppgaver for dem.
Kilde: Entrepreneur
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.