Foto

Nick Abrams / CC

Sakte-innovasjon

Publisert: 28. juni 2017 kl 10.47
Oppdatert: 28. juni 2017 kl 10.55

Når en leder setter i gang innovasjonsprosjekter er det ofte to typer innovasjon som går igjen: storskala, med nye produkter og virksomhetsmodeller, og hurtigutvikling, der målet er å gå fra idé til produkt så fort som mulig.

Det skriver ledelseskonsulent Sam Ford og innovasjonskonsulent Federico Rodriguez Tarditi til Harvard Business Review. Men de mener at det også finnes en annen, mer gradvis innovasjonstype som kan ha minst like stor betydning som disse to. De kaller det sakte-innovasjon.

Skjer ikke over natten

Storskala- og hurtiginnovasjon er ofte innovasjon som går på tvers av det virksomheten allerede driver med. Det fører med seg omstillinger, både i arbeidsoppgaver og ledelse.

Der rask innovasjon handler om å reagere med en gang man ser en ny trend, handler sakte innovasjon om å kjenne igjen mønstrene. Man reagerer kanskje ikke på den første, andre eller tredje trenden, men man registrerer dem, og justerer gradvis underveis for å holde seg i tråd med omgivelsene. Bilprodusentene forstår for eksempel at de gradvis må omstille seg mer og mer mot selvkjørende biler, men de gjør det sakte, skriver Ford og Tarditi.

Sakte-innovasjon kan ha like stor innflytelse og effekt på lang sikt, men byr ofte på andre utfordringer, nettopp fordi de er basert på et mer langsiktig perspektiv. Man river ikke opp organisasjonen med roten – livet går sin vante gang, uten store endringer i organisering eller ledelse. Denne typen innovasjon kan derfor være vanskelig å selge inn, og vanskelig å huske på å prioritere underveis, skriver de.

Den sakte oppbyggingen

Saken fortsetter under annonsen

Selv om det kan være vanskelig å selge inn og stå i underveis, har Ford og Tarditi funnet noen punkter som kan gjøre det enklere å satse på sakte-innovasjon.

Forklar: Sørg for at alle de viktige interessentene forstår hva virksomheten driver med, og hvorfor. Dette er endringer som krever tid, og som ikke vil gi umiddelbare resultater.

Bygg relasjoner med ansatte og kolleger. Arbeid med kulturbygging og innovasjon over lang tid krever mye arbeid, og kommer bare til å fungere dersom de ansatte er motiverte. Gi dem innflytelse, og hjelp dem når de har spørsmål.

Det meste av sakte-innovasjonen skjer sannsynligvis utenfor din organisasjons fire vegger, innen akademia, oppstartbedrifter og lignende. Det betyr at mye av jobben blir å følge med på andres oppdagelser, og aktivt filtrere informasjonen og oversette det til nyttige mønster om hvordan framtiden kommer til å se ut.

Sakte-innovasjon trenger ikke å være dyrt. Begynn i det små, og eksperimenter med prosjekter som kan gi små men synlige resultater.

Tør å stille spørsmålene du ikke kan svaret på. Dersom man ikke tør å justere litt på organisasjonen og måten man gjør ting på, kommer man ingen vei, oppsummerer Ford og Tarditi.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.