Når pågangsmot ikke er nok
Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om «grit» – denne kombinasjonen av standhaftighet og lidenskap som ifølge psykologiprofessoren Angela Duckworth er en av de viktigste indikatorene for suksess. I forskningen sin har hun funnet at standhaftighet og lidenskap forutser suksess bedre enn alle andre mål, til og med bedre enn IQ.
- LES MER: Dagens Perspektiv tok grit-pulsen blant 1350 av leserne av nyhetsbrevet. Se resultatene her.
Personer med mye «grit» kjennetegnes av å arbeide hardt og jevnt over lengre tid, i både medgang og motgang. De har ofte en plan eller et mål for framtiden, og følger denne planen med viljestyrke og utholdenhet, uten å gi opp.
Det er imidlertid ikke alle som er enige i at standhaftighet- og lidenskapskombinasjonen er nok, eller i det hele tatt sunt. Det er mulig å presse seg selv for hardt, skriver Emma Seppälä, assisterende direktør ved Stanford-Universitetet sitt senter for medmenneskelighet og altruisme, til Psychology Today.
- TA TESTEN HER: Hvor standhaftig er du?
Fort gjort å bli utbrent
Seppälä har skrevet boken «The Happiness Track», der hun ser på hvordan suksess er avhengig av evnen til å ta vare på seg selv.
– Kreativitet er for eksempel en av de fremste egenskapene en leder ser etter i en ansatt. Men kreativitet oppstår ikke i en stresset og overarbeidet hjerne, det kommer når man slapper av, roer ned, og soner ut, skriver hun.
Hardt arbeid og uendelig pågangsmot vil over lengre tid begynne å tære på oss – både fysisk og psykisk. Stress alene kan redusere både immunforsvaret, konsentrasjonsevnen og hukommelse – alle sammen viktige for en vellykket karriere, skriver Seppälä.
– Jo mer vi tøyer strikken, jo raskere blir vi utbrent, og jo mindre greier vi å oppnå over tid.
Lykken er gode bremser
Seppälä snakker ikke stygt om pågangsmot – hun mener at man bør oppfordre barn og unge til å arbeide hardt – men like viktig er det å informere om viktigheten av restitusjon, som søvn, trening, gode matvaner, avslapping og fritid.
– Forskningen viser at folk som har gode vaner når det gjelder å ta vare på seg selv også opplever økt produktivitet, kreativitet og bedre beslutningstaking, skriver Seppälä. Å kjenne sine grenser er derfor en helt essensiell komponent av «grit».
Grit defineres som et personlighetstrekk innenfor psykologien, og omfatter de positivistiske trekkene lidenskap og standhaftighet. Personer med mye grit kjennetegnes av å arbeide hardt og jevnt over lengre tid, i både medgang og motgang. De har ofte en plan eller et mål for framtiden, og følger denne planen med viljestyrke og utholdenhet.
Mennesker som scorer dårlig på dette personlighetstrekket vil kanskje se på mislykkede forsøk og skuffelser som et tegn på at de bør skifte beite. De lidenskapelige og standhaftige menneskene – de med høy grit – holder derimot stø kurs.