Lege Marie Louise Sunde startet kampanjen #HunSpanderer høsten 2015.

Foto

#HunSpanderer

«Når bestemte du deg for å bli karrierekvinne?»

Publisert: 24. august 2017 kl 10.33
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.05

– Jeg har enda til gode å høre at en mann blir spurt disse to spørsmålene. Det er ubeviste stereotypier. Kjønnsrollemønster og ubevisst diskriminering ligger fremdeles dypt i vår kultur. Man kan heller ikke skylde på tid, fordi dette endrer seg ikke av seg selv, sier Anna Brundtland, som er en av grunnleggerne bak #HunSpanderer kampanjen.

Hun mener dette er problemstillinger som man må jobbe aktivt og systematisk med for å bekjempe.

Kommet langt

Lege Marie Louise Sunde startet kampanjen #HunSpanderer høsten 2015. Hun var tilstede under FNs lansering av #heforshe i New York 2014 og fikk inspirasjonen til å starte en likestillingskampanje hjemme i Norge. Da hun kom tilbake til Norge samlet hun en gjeng ungdommer for å finne ut hvordan de sammen kunne klare å adressere dette her i et av verdens mest likestilte land.

– Fra å ha gerilja-spammet hele kjendis-Norge for å sette fokus på saken, til nå, har vi kommet veldig langt, sier digital direktør for kampanjen, Isabell Ringnes.

Forskningsbasert tilnærming

Saken fortsetter under annonsen

Det finnes etter hvert ganske mye forskning om likestilling og ubevisst diskriminering. Sunde har stor tro på en forskningsbasert tilnærming til problemet.

– Det finnes mye god forskning på at det finnes ubevisst diskriminering. Vi er ikke kjønnsblinde. Det finnes mye god forskning som viser konsekvensene av denne ubevisste diskrimineringen, og vi tror det er en av grunnene til den store ujevnheten vi ser i næringslivet i dag, sier Sunde.

Det finnes derimot ikke god forskning på hvordan vi skal løse det og hvordan vi skal endre stereotypier.

– Vi har stor tro på samarbeid mellom næringslivet, forskningsmiljøet, det offentlige og det frivillige. Sammen kan vi endre holdninger og selve samfunnet, avslutter hun.