Foto

London Scout | CC

«Hvis kvalifikasjoner hadde ført til lederstillinger, hadde kvinnene dominert»

Publisert: 26. september 2017 kl 14.34
Oppdatert: 3. juli 2018 kl 08.40

Hvorfor når ikke kvinner opp til topplederstillingene? spør professor ved handelshøyskolen BI, Samuli Knüpfer, i sin nye forskningsartikkel. Under Styrekonferansen 2017 ved BI, i dag tirsdag 26. september, la han fram hovedfunnene sine.

Store kjønnsforskjeller

I virksomheter på S&P 500 står kvinner for omtrent halvparten av arbeidsstyrken, en kvart av leder- og mellomlederstillinger, men bare fem prosent av topplederstillingene. I Norge er tallet sju prosent.

I sin egen forskning har Knüpfer og kollegene brukt offisielle data fra 24.000 personer i lederstillinger i offentlige og private svenske virksomheter. Sverige, som Norge og andre nordiske land, har lange likestillingstradisjoner, og er derfor et godt land å studere, forklarer Knüpfer.

Kvinner slår menn både på utdanning, erfaring og karrierevalg som fører til lederstillinger

De finner tre hovedtrender:

  • Store kjønnsforskjeller i topplederstillinger og lønn.

  • Forskjellene kan ikke forklares av evner, kvalifikasjoner og erfaring, da kvinner faktisk er bedre på dette.

  • Barn setter kvinner mye tilbake, mens de ikke gir noen utslag på menns karrierer.

Saken fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: - Næringslivet må ta sin del av ansvaret

Større og større forskjeller

Foto

– Når vi sammenligner kvinner med og uten barn ser vi at kvinner uten barn stort sett gjør det mye bedre enn kvinner med barn når det kommer til å oppnå topplederstillinger, sier Samuli Knüpfer, professor ved Handelshøyskolen BI (Foto: BI).

I starten av karrieren er ikke forskjellene mellom menn og kvinner spesielt store. Men i midten av 20-årene begynner det å oppstå et skille som vedvarer karrieren ut.

– Dette er årene da man begynner å ta avgjørelser rundt karrieren sin, og det er også da forskjellene begynner å slå ut, sier Knüpfer.

Det er mange variabler som kan være årsaken til disse forskjellene, og umiddelbart er det lett å tenke at utdanning, erfaring og karrierevalg vil være utslagsgivende. Men Knüpfer finner ikke bare avkreftende tall på dette – faktisk totalt motstridende.  

– Kvinner slår menn både på utdanning, erfaring og karrierevalg som fører til lederstillinger. 47 prosent av kvinner i lederstillinger har en universitetsgrad, mens bare 30 prosent av menn har det. Kvinner velger i større grad ledelsesrettede utdanninger, og i utvalget vi så på hadde kvinnene to flere år med relevant arbeidserfaring enn mennene.

Saken fortsetter under annonsen

– Kvalifikasjoner kan altså ikke forklare hvorfor menn oftere havner i lederstillinger. Hvis kvalifikasjoner hadde ført til lederstillinger så hadde kvinnene dominert, og ikke omvendt, sier Knüpfer.

Barn gir permanent lavere lønn

Men midten av 20-årene er også den tiden da kvinner ofte får sitt første barn. Før barn kommer inn i bildet ligger kvinner og menn på akkurat samme lønnsnivå. Faktisk tjener kvinner litt mer, viser tallene til Knüpfer. Men når det første barnet kommer gir det umiddelbart et negativt utslag i kvinnenes lønnsnivå.

– Det interessante er at dette fører til et permanent lavere lønnsnivå i ettertid. Når man sammenligner kvinner og menn når de er 20 år har de lik lønn. Nå man sammenligner dem når de er 34 år gamle tjener menn i gjennomsnitt 125.000 svenske kroner mer enn kvinner, forteller Knüpfer.

Én forklaring på det kan være at kvinner investerer mer tid i barneoppdragelsen, og at de derfor også er borte fra jobb mer enn menn. Studien viser at kvinner er borte mer enn menn og jobber færre timer når de først er på jobb, spesielt de første årene etter at barnet er født. Etter at barnet har nådd skolealder forsvinner disse forskjellene i stor grad, mens lønnsforskjellene fortsatt henger igjen.

– Barneoppdragelsen fører i større grad til mer fravær og mindre tid på jobb for kvinner, spesielt de første fem årene etter fødselen, noe som umiddelbart fører til en straff i form av lavere lønn og mulighet til topplederstillinger. Når disse fraværsforskjellene viskes ut burde lønnen også blitt likere, men kjønnsforskjellene vedvarer hele karrieren, forklarer Knüpfer.

Saken fortsetter under annonsen

Kvinner med og uten barn

En annen interessant observasjon er at menn i lederstillinger har en større sannsynlighet for å ha barn enn kvinner i lederstillinger, noe som peker i retning av at å få barn gir et større negativt utslag for kvinner enn menn når det gjelder å oppnå lederstillinger.

– Når vi sammenligner kvinner med og uten barn ser vi at kvinner uten barn stort sett gjør det mye bedre enn kvinner med barn når det kommer til å oppnå topplederstillinger. Dette er også uavhengig av kvalifikasjoner, forklarer Knüpfer.

– Det ser altså ut til at kvinner må bytte bort familielivet hvis de ønsker å bli toppledere, mens mennene kan kombinere dette. Vi er derfor nødt til å se etter nye alternativer for likestilling, for dagens løsninger fungerer ikke.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.