Foto

Dirima, Dreamstime

3 buffere for å bygge motstandskraft mot stress

Publisert: 22. august 2017 kl 08.46
Oppdatert: 22. august 2017 kl 08.51

Søvnproblemer, sykenærvær - det vil si at man jobber selv om man er syk - og vansker med å slippe tanken på jobben på fritiden. Dette er noen av de risikofaktorene for dårlig helse hos ledere som forskerne Christin Mellner, Gunnar Aronsson og Susanna Toivanen har kartlagt i en studie av svenske ledere.

Nye resultater fra de samme forskerne ble klare i våres. De viser at mange ledere håndterer det fleksible arbeidslivet relativt bra, men flere risikofaktorer for dårlig helse som ligner de faktorene som tidligere er avdekket, dukket opp også i denne studien. Det skriver det svenske magasinet Personal och Ledarskap, som har omtalt forskningen. 22 ledere er dybdeintervjuet i studien, og 1817 ledere har svart på en enquete.

Jobber på fritiden

Mange ledere stresser for mye og har vanskelig for å finne tid til å roe ned og hvile. Et flertall sier at de ønsker å ha en grense mellom jobb og privatliv, men forteller at de jobber på fritiden likevel – for å rekke alt de skal gjøre.

Ved omorganisering og rasjonalisering havner ledere ofte i en vanskelig mellomposisjon mellom øverste ledelse og medarbeidere. Andre risikofaktorer for stress er lite ressurser og møter uten mening. Ledere opplever videre at de trekkes mellom administrativt arbeid, virksomhetsutvikling og møter med medarbeiderne.

Redusere helserisikoen

Saken fortsetter under annonsen

Skal man redusere helserisikoen, gjelder det ifølge forskerne å forsøke å finne en balanse mellom ulike faktorer i hverdagen, mellom krav og ressurser og mellom aktivitet og hvile. I dette arbeidet kan det for den enkelte leder hjelpe å trene egen bevissthet og det å ha medfølelse med seg selv, i betydning at du faktisk støtter deg selv. Dette kommer i tillegg til tradisjonelt arbeidsmiljøarbeid.

Studien viser for øvrig at en viktig faktor som peker seg ut for å forebygge stress, er relasjonen til egen sjef. Hvis denne relasjonen er støttende og tillitsfull, og feil blir akseptert, fungerer den som en buffer mot stress.

3 buffere

En følelse av sammenheng bidrar til å bygge opp motstandskraft mot stress, skriver Personal och Ledarskap. Ledere i studien som rapporterte om en følelse av sammenheng, var mindre stresset.

Dette er, ifølge det svenske magasinet, tre av faktorene som kan bidra til sammenheng:

Begripelighet
Du må forstå oppdraget, hva som forventes av deg i en gitt situasjon - og rollen din i sammenhengen. Stikkord: tydelige krav fra begge hold.

Håndterbarhet
Å kunne agere og ha tilstrekkelig med ressurser til å gjøre det. Dette handler om egne ressurser som kompetanse, om organisatoriske ressurser og om balanse mellom krav, mål og ressurser.

Meningsfullhet
I det meningsfulle skapes kraften til å gjøre det som forventes av oss, selv om det er anstrengende. Å vite at du bidrar til noe som er større enn deg selv og det du tror på er kraftfullt.

Saken fortsetter under annonsen