MENTAL TRENING: Meditasjon og mindfulness kan bidra til at pårørende til personer med psykisk sykdom får det bedre, viser dansk forsøk.

Foto

Fizkes/iStock

Pårørende får det bedre med mental trening

Publisert: 19. april 2021 kl 11.05
Oppdatert: 19. april 2021 kl 11.05

Pårørende får det bedre etter å ha gjennomgått et kurs der meditasjon og mindfulness er viktige bestanddeler, viser en studie fra Danmark.

Studien er publisert i tidsskriftet Psychiatry og er omtalt på Forskning.no.

Under kurset skal pårørende blant annet meditere og gjenta fraser som dette for seg selv:

«La meg oppleve lykke. La meg være fri for den lidelsen jeg opplever nå. La mine kjære oppleve lykke og være fri for lidelse.»

Pårørende til personer med psykisk sykdom opplever mindre angst, depresjon og stress hvis de følger et åtte ukers kurs der de mediterer daglig mens de i stillhet gjentar slike fraser, skriver Forskning.no i en omtale av studien.

Medfølelses-trening

I tillegg til meditasjon består kurset av opplæring i compassion training, eller medfølelses-trening, forteller Forskning.no. Det handler om å øve på å vise omsorg og empati både for seg selv og andre.

Saken fortsetter under annonsen

Forsker Nanja Holland Hansen ved Center for Mindfulness, Aarhus Universitet, står bak forsøket.

– Mange pårørende blir stresset og utbrent fordi de prøver å fikse problemene. De føler at de må sørge for at den syke har det bra, sier hun.

– Men ofte opplever de frykt, sinne, skam og håpløshet. Opp mot 50 prosent av de pårørende blir selv syke av den belastningen de er utsatt for. Men det er svært få tilbud til dem, og hittil har ingen vitenskapelige forsøk funnet noen effekt av det som blir tilbudt, sier den danske forskeren.

– Spennende forsøk

Den danske studien føye seg inn i rekken av forskning som peker i retning av at meditasjon og mindfulness kan hjelpe folk som har det vanskelig, ifølge Jens Einar Jansen, som er spesialpsykolog i psykiatri.

– Det er et veldig spennende forsøk. Vi savner flere tilbud til pårørende, og jeg tror helt klart mange kunne fått hjelp, sier Jansen til Forskning.no.

– Graden av aksept er en av de faktorene som har betydning for de pårørendes tilstand. Hvis man kan takle vanskelige tanker og følelser – i stedet for å flykte eller bli slukt av dem – er det en tendens til at man blir mindre belastet og påvirket, sier han.

Saken fortsetter under annonsen