Foto

Nipa Sawangsri, Dreamstime.com

Stress kan påvirke hukommelsen

Publisert: 9. mai 2018 kl 09.39
Oppdatert: 9. mai 2018 kl 09.44

Dette kommer fram en undersøkelse som er gjort ved demensklinikken på universitetssykehuset i Göteborg. Hukommelsesvanskene skyldes i stor grad skader etter alvorlig stress.

Undersøkelsen er omtalt i Djøfbladet; bladet til det danske fagforbundet Djøf, som har økonomer og samfunnsvitere, akademikere og studenter som medlemmer. Det danske magasinet har oppsøkt avdelingen for arbeidsmedisin på Regionhospitalet i Herning i Danmark, og også her forteller de at de møter mange medarbeidere og ledere som blir utredet for stress.

Får problemer på jobben

Psykolog Lisa Nelholt sier til Djøfbladet at mange av de som kommer er bekymret for om de er demente, men at hukommelsesvanskene i de fleste tilfellene skyldes stresspåvirkninger. Erfaringen deres er at dette skjer både hos folk med lang og kort utdannelse, men at hukommelsesvanskene blir en tydeligere opplevelse for de høytutdannede ettersom selv et lite kognitivt funksjonstap (svekket evne til erkjennelse, oppfatning og tenkning, red.anm) kan gi en følelse av at man ikke klarer å løse jobboppgavene sine på samme måte som før.

Når medarbeidere skal tilbake til jobb etter det Nelholt omtaler som en stress-sykemelding, er det et mål å skåne folk fra kognitivt krevende krav, men dette kan være vanskelig hvis alle ens arbeidsoppgaver går ut på å maksimere innsatsen på det kognitive området.

– For mange høytutdannede er selv et mindre kognitivt funksjonstap et større problem, sier Nelholt til Djøfbladet.

Saken fortsetter under annonsen

Usikre langtidsprognoser

Kan de kognitive evnene bli som før igjen etter en stress-skade? Djøfbladet har spurt Lisa Nelholt ved Regionhospitalet i Herning, men hun kan ikke gi noe klart svar.

Hun sier at det ikke er noe entydig svar, men at det forskes på dette. Deres egen erfaring er imidlertid at mange av dem som har vært rammet av stress gjenvinner sine kognitive evner, men at det ikke gjelder alle.