Når stress blir skadelig
Stress blir brukt i mange sammenhenger – fra å ha litt for mye å gjøre til å oppleve et sammenbrudd. Og stress er ingen av dem. Man kan ha mye å gjøre uten å oppleve stress. Stress er heller ingen sykdom, men man kan bli syk av lange perioder med stress.
Men hva er egentlig symptomene på stress, og når blir det skadelig? Vanligvis skilles det mellom kortvarig og langvarig stress. Kortvarig stress er både normalt og nyttig, mens langvarig stress er helseskadelig, opplyser Idébanken.
- Les mer: Utbrent av å kjede seg
Kortvarig stress
Kortvarig stress skjerper sansene slik du kan handle raskt. Adrenalinet pumper, hjertet slår raskere – man er i beredskap. Dette oppstår når det skjer noe uforutsett eller utfordrende, enten om serveren på jobben er nede, deadline nærmer seg, eller om du er forsinket til flyet.
Symptomene kan virke ubehagelige, men de avtar når problemet er løst eller faren er over, skriver Idébanken.
Langvarig stress
Dersom det kortvarige stresset ikke går over, men fortsetter å gjøre livet vanskelig over flere uker, måneder eller år, kan man begynne å snakke om langvarig stress. Dette kan for eksempel oppstå dersom man føler at man aldri har nok tid til å gjennomføre oppgavene sine.
Under langvarig stress er kroppen i konstant beredskap, noe som kan være en stor påkjenning for kroppen, og føre med seg symptomer av mange ulike slag. Man kan miste evnen til å kjenne at kroppen trenger mat og søvn, noe som kan gi både søvnmangel og dårlig ernæring. I tillegg kan immunforsvaret svekkes, hukommelsen bli dårligere og risikoen for hjerte- og karsykdommer øke.
- Videre lesning: Unngå at press blir til stress
Symptomene du bør kjenne til
Dersom du opplever noen av disse symptomene over lengre tid er du i faresonen for langvarig stress.