Sosiale medier – den nye personlighetstesten
Facebook-likes og statusoppdateringer, Twittermeldinger og e-poster reflekterer deg som person, og er en gullgruve for rekrutteringsbransjen. Alle disse digitale fotsporene danner en ubevisst karakteristika av personligheten din, og kan derfor også brukes til mer enn smugkikking i forkant av et jobbintervju – det kan faktisk brukes til å forutse jobbprestasjoner. Dette skriver Dagens Næringsliv.
Big rekrutteringsdata
Det amerikanske selskapet Hogan Assessment, en stor aktør innen lederutvikling og personlighetstesting, forsker nå på bruken av denne typen stordata for å forutse jobbprestasjoner.
– Hver og en av oss etterlater en sti av digitale spor som vil leve for alltid. Vi ønsker å bruke denne endeløse informasjonsstrømmen til noe nyttig, sier Dave Winsborough, innovasjonsdirektør i Hogan Assessment, til DN.
Gjennom å bruke disse digitale sporene skal Hogan Assessment danne et bilde av kandidatene sine, såkalt «karriereprofiler». Winsborough tror at dette etter hvert kan både supplere og erstatte tradisjonelle personlighetstester.
– En av fordelene ved denne typen stordata er at dette er den du er, helt ubevisst. Mange forsøker å gi et inntrykk av seg selv i sosiale medier, men når man samler alle data og kombinerer ulike kilder, kan du framstå annerledes. Da trer personlighetstrekkene dine sterkere fram, og slik kan fagpersoner forutsi dine framtidige jobbprestasjoner, sier han.
Datatilsynet er skeptisk
Datatilsynet er ikke fornøyde med denne utviklingen. Fagdirektør Catharina Nes sier til DN at dette bryter med grunnleggende personvernprinsipper som skal sikre kontroll over egne personopplysninger.
– Hvis opplysninger vi legger igjen på nett samles inn og blir brukt til å treffe beslutninger om oss på denne måten, kan vi bli offer for beslutninger vi ikke forstår eller har kontroll over, sier hun.
Facebook har imidlertid sagt nei til flere selskaper som har spurt om å få bruke brukerstatistikkene deres.