NHOs tips for en høyere kvinneandel i ledergruppa
På frokostmøte hos NHO i dag ble den ferske rapporten «Fra ord til handling. Hvordan oppnå kjønnsbalanse i ledelse.» lansert. Rapporten gir for første gang en bekrivelse av hva en rekke skandinaviske bedrifter konkret har gjort for å få flere kvinner inn i ledelsen, og peker på hva vi kan lære av dem for å øke kvinneandelen i ledergruppen.
– Dette gir oss kunnskap som er gull verdt for HR-ledere i norske bedrifter. Derfor har NHO laget en liste med 6 ting bedrifter kan gjøre for å øke kvinneandelen i ledelsen. Punktene er basert på rapporten og erfaringer fra de som har lykkes. Dette er dermed forskningsbasert kunnskap som vi håper bedriftene vil benytte seg av, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, i en e-post til Dagens Perspektiv.
– Næringslivet i Norge trenger de beste folkene framover. Da må vi plukke talentene våre fra hele arbeidsstyrken, både kvinner og menn.
NHOs tips for å øke kvinneandelen
1) Sett deg et mål for kvinneandelen
Hvordan er kvinneandelen rundt om i bedriften? Virkeligheten er ikke alltid slik man tror. Få fakta på bordet og definer en realistisk ambisjon for din virksomhet. Forankre den i toppledelsen.
2) Avmystifisere lederrollen og sørg for møteplasser
Lederrollen må avmystifiseres, slik at flere ser det som attraktiv å ta ansvar. Gjør det tydelig hva lederrollen er, og hva den ikke er. Skap nettverk der kvinnelige ledere kan dele erfaringer med andre kvinner, og fremhev rollemodeller.
3) Finn talentene tidlig, og tenk langsiktig
Tenk langsiktig – hvordan er kjønnsbalansen i lederutviklingskurs og kompetansehevende tiltak? Noen bedrifter har som regel at det i talent-/lederprogrammer alltid skal være 40 eller 50 prosent kvinnelige deltagere.
4) Be kvinnene om å søke
Kvinner trenger oftere å oppfordres til å søke – sørg for at det alltid er kvinner på en «shortlist» av kandidater. Krev det samme fra rekrutteringsbyråer. Utlys alle stillinger.
5) Gi kvinner ledererfaring
Sørg for systematikk i at kvinner gis erfaring og ansvar i daglige arbeidsoppgaver og prosjekter.
6) Mål effekten av arbeidet og start på nytt
Jobb systematisk med å måle effekten av arbeidet som er gjort. Prøv å identifisere hva som har gitt resultater, og hva som eventuelt ikke har gitt resultater. Bruk dette til å iverksette nye og bedre tiltak.
– Nå må norske bedrifter løse problemet selv, i stedet for å forvente at politikerne skal gjøre det. Alt for lenge har denne debatten fått leve sitt eget liv blant politikere på Stortinget og i regjeringen. Men denne utfordringen handler jo først og fremst om oss. Og det er vi som bør engasjere oss i løsningene, Skogen Lund.