– Mediterende ledere tar bedre beslutninger
Hvilket på sikt, ifølge forskeren, fører til at virksomheten utvikler seg på en mer bærekraftig måte.
Lasse Lychnell, forsker ved institutionen för företagande och ledning ved Handelshögskolan i Stockholm, har i to år fulgt syv administrerende direktører og eiere av små- og mellomstore foretak.
Alle de syv lederne har drevet med meditasjon over flere år, og når de møter utfordrende situasjoner i arbeidslivet så forholder de seg til disse på meditativt vis; noe som ifølge Lychnell fører til at de kan ta inn et bredere perspektiv.
Utvidet perspektiv
– Gjennom å stanse opp og betrakte sine egne tanker, følelser og fornemmelser får sjefene tilgang til mer og rikere informasjon om situasjonen samtidig som de også tydeligere ser sin egen rolle i sammenhengen, forklarer Lasse Lychnell i en pressemelding.
Han legger til at de gjennom denne tilnærmingen kan unngå å gjenta automatiserte handlingsmønstre, samt å fatte forhastede beslutninger influert av sterke følelser.
I studien har forskeren sett på langsiktige forandringer. Han konkluderer med at lederne bruker mer tid på strategisk arbeid og har en større tilbøyelighet til å fokusere på grunnleggende årsaker istedenfor symptomer i selskapet. De skal også ha mer åpne og ærlige relasjoner til medarbeiderne sine, samt ha en økende vilje til å bidra til det allmenne gode. I sum peker disse forandringene i retning et mer holdbart og effektivt foretak, heter det i pressemeldingen.
Pop i Silicon Valley
Meditasjon har vært i bruk i deler av næringslivet en god stund, og særlig har selskaper i Silicon Valley fått mye oppmerksomhet for denne litt uventede dreiningen. I 2013 konstaterte magasinet Wired i en større artikkel at meditasjon rett og slett kunne være bra for karrieren om du jobbet i Silicon Valley. To av selskapene som blir brukt som eksempler er Google og Facebook.
Ulike retninger
Noen av de som har holdt på med meditasjon lenge før dette ble «oppdaget» av bedriftene i Silicon Valley, er imidlertid kritiske til måten meditasjon ofte brukes på. En av dem er amerikaneren Lama Surya Das, som har drevet med meditasjon i flere tiår.
Han sier til Huffington Post at det ser ut til at mange mennesker beveger seg i narsissistisk retning, inn mot en selvsentrert søken etter lykke og stillhet; for ikke å nevne bruken av mindfulness for å oppnå økt effektivitet. Lama Surya Das viser til at ekte meditasjon genererer visdom og medfølelse, noe som kan være svært foruroligende, ikke minst på kort sikt.
Istedenfor å jakte en rolig stund, a quiet moment of Zen, på siden av en rotete og bråkete verden, oppfordrer Surya Das til å invitere all støyen inn i meditasjonen. Hvilket er en litt annen tilnærming enn den vi ofte hører om.