Krisers kontraster

Publisert: 12. juni 2015 kl 08.00
Oppdatert: 15. juni 2015 kl 10.41

Innsatsen er massiv. Alle stiller, profesjonelle og frivillige. Hvorfor har man ikke noe i nærheten av den samme motivasjonen, iveren og viljen i forkant, når man forbereder seg på kriser og risiko? Bjørn Tallak Bakken, førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark med doktorgrad i beslutningstaking i krisehåndtering, stiller seg spørsmålet etter å ha deltatt på en rekke konferanser om kriser den siste tiden.

– Departementene spør ikke hva de kan lære av hverandre. I stedet skriver de utredninger og peker på utredninger, men kommer med få faktiske tiltak som følges opp. De tar ikke steget fullt ut, sier Bakken, som tror at den ene årsaken til at dette skjer, er at det alltid brenner «et annet sted». Det er alltid noen andre samfunnsnyttige formål som også trenger penger, og det er lett å prioritere ned beredskap når det er langt mellom de kritiske hendelsene.

– En annen årsak er at målene for beredskapsarbeid er uklare. Man tenker rasjonelt: Hvis du lager et effektivt beredskapssystem, er det kostbart og hvordan måler man egentlig resultatet? Det vil si hendelser som ikke skjer? Psykologiprofessor James Reason har påpekt at man har fokus på beredskapsmangler umiddelbart etter en krise. Når den ikke gjentar seg, forsvinner fokuset. Helt til man får en ny krise.

Beslutningsforskerne Karin Brunsson og Nils Brunsson har nylig gitt ut en bok om beslutninger der de problematiserer de mekanismene som ligger bak en beslutning. 

– Det er ikke alltid så enkelt at du får en bedre besluting av å være mer rasjonell, sier professor og beslutningsforsker Nils Brunsson i et lengre intervju i artikkelen Brysomme beslutninger.

Bjørn Tallak Bakken ser, som Nils Brunsson, at beslutninger gjerne begrunnes med rasjonalitet, uten at det nødvendigvis er rasjonalitet som ligger bak.

– Før trodde folk flest at ledere var dypt rasjonelle, men de føler seg frem mer enn man trodde, sier Bakken, som mener det er nyttig med forskning som viser at rasjonalitet ikke er den eneste veien frem mot en beslutning.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ulike måter å gjøre det på, og at alle metodene har sine styrker og svakheter. Hvilken metode som virker best, vil være situasjonsavhengig.

Bjørn Tallak Bakken, førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark

 

Bjørn Tallak Bakken, førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark