Spør juristene: Suspensjon

Publisert: 27. februar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 26. februar 2015 kl 16.43

Spørsmål: Hva er det som er det rettslige grunnlaget for å kreve en arbeidstager suspendert? En av mine kolleger har en uenighet med sin arbeidsgiver og under en opphisset krangel, så ble vedkommende truet med å bli suspendert. Jeg oppfatter at uenigheten først og fremst gjaldt utførelsen av et arbeid, hvor min kollega fastholder at han ikke kan gjøre arbeidet så fort som det ble krevet, hvis det skal gjøres forsvarlig. Kan en slik uenighet begrunne suspensjon?

Forarget kollega

Svar: Tidligere var suspensjonsadgang kun lovfestet i statlig sektor gjennom en bestemmelse i tjenestemannslovens § 16, men det ble antatt en tilsvarende ulovfestet adgang som også var mulig å bruke i privat og kommunal sektor. I den nye arbeidsmiljøloven vi fikk i 2005 kom dette inn som en generell bestemmelse i arbeidsmiljølovens § 15-13. Vilkåret er at det må foreligge en konkret mistanke om forhold som kan berettige en avskjed. Formålet med suspensjon er å hindre fortsatt skade eller sikre en bevissituasjon. Straks arbeidsgiver har undersøkt forholdene, bør man vurdere å bruke avskjed. Dersom man ikke benytter avskjed, men bare oppsigelse, vil man i praksis måtte avslutte suspensjon og holde seg til oppsigelsesreglene i loven. Ved avskjed vil jo arbeidsforholdet avvikles øyeblikkelig.

Uten at vi kjenner enkelthetene for godt i Deres kollegas tilfelle, virker det som det er noe fjernt å reagere med en suspensjon i det tilfellet.

SBDL v/Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes