Spør juristene: Alder

Publisert: 22. mai 2015 kl 08.00
Oppdatert: 21. mai 2015 kl 16.01

Spørsmål: Hei! Hvordan vil de nye reglene om alder som opphørsgrunn se ut med lovendringene i arbeidsmiljøloven?

HR-leder

Svar: Etter dagens arbeidsmiljølov står arbeidsgiver fri til å si opp arbeidstaker ved fylte 70 år. Med lovendringene som trer i kraft 1. juli vil denne aldersgrensen økes til 72 år.

Samtidig vil dagens grense for såkalt bedriftsintern aldersgrense på 67 år som saklig oppsigelsesgrunn, økes til 70 år. Særlig dette siste poenget med en øking i aldersgrensen fra 67 til 70 år vil få stor praktisk betydning for arbeidslivet, da 67 års bedriftsintern aldersgrense er svært utbredt.

Et hovedformål med denne økningen er å gi et signaleffekt som kan bidra til å gi et signal om at eldre arbeidstakere er ønsket i arbeidslivet. På sikt kan dette bidra til å øke yrkesdeltakelsen blant seniorer. Dessuten er det fremhevet at det vil kunne bedre arbeidstakeres mulighet til å opptjene pensjon, da særlig kvinner som har arbeidet deltid. Videre er det blitt pekt på at gjennomsnittlig levealder har økt de siste årene, og fortsetter å øke.

Det er imidlertid viktig å understreke at forslagene ikke berører de særlige aldersgrensene i statlig og kommunal sektor. I staten har man som hovedregel en øvre aldersgrense på 70 år, jf. lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl. av 21. desember 1956 nr. 1 (aldersgrenseloven). I kommunal og fylkeskommunal sektor er det en rekke stillinger som har «særaldersgrenser», som er forankret i tariffavtaler.

I tillegg berører ikke forslagene den adgang det er til å fastsette lavere aldersgrense når dette er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet. Dette gjelder yrker der det stilles større krav til fysiske eller psykiske egenskaper.

Saken fortsetter under annonsen

SBDL v/advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy 

Paid article
Yes