Gründernes Dilemma: Ender opp bak skrivebordet

Publisert: 30. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Sjur Dagestad er innovatør og professor II ved NTNU og Høgskolen i Buskerud og Vestfold. I tidligere lederjobber har han selv kjent på hvordan det er å miste de arbeidsoppgavene han glødet mest for: På et tidspunkt tok administrasjon, ansettelser, medarbeidersamtaler, lønnsarbeid og personalproblemer over for den innovasjonen han egentlig skulle jobbe med. Han ser at mange gründere opplever det samme:

– Mange bedrifter som starter i Norge, starter med en person som er flink til noe. Si at en som er en rasende god snekker starter en bedrift. Han starter alene, og tar deretter med seg en person til som er god til å snekre, og så en til og en til.... Litt ute i løypa er de kanskje 12 ansatte, og en av dem sitter ved kontorpulten og gjør kjedelig kontorarbeid. Dét er gjerne gründeren. Han som kanskje er den beste snekkeren av dem alle. Dette er gründernes dilemma. De jobber seg vekk fra fagfeltet sitt og inn bak kontorpulten.

Han presiserer at han ikke har forskningsresultater å vise til, men etter å ha jobbet med gründerskap og innovasjon i egne og andres virksomheter i 25 år, tror Dagestad at hypotesen vil blitt bekreftet hvis noen forsker på den.  Han har i årenes løp sett altfor mange gründere ende opp bak skrivebordet.

 

– Jeg har sett mange gründere som har et voldsomt kontrollbehov og verken vil gi fra seg eierandeler, makt eller myndighet, sier Sjur Dagestad, gründer av Innoco og professor II ved NTNU.

Daglig leder var ansatt nr. 2

Saken fortsetter under annonsen

Dagestad begynte å jobbe med innovasjon i næringslivet i 1988. I 1994 fikk han og to medoppfinnere Reodorprisen for å ha funnet opp og utviklet en fakkeltenner til oljebransjen. Siden har han vært ansatt som innovasjonssjef i flere selskaper, vært innovasjonsrådgiver og vært grunnlegger av flere bedrifter, herunder Innoco, hvor han nå jobber. I Innoco drev han alene i fem år. Da han til slutt bestemte seg for å ekspandere, ansatte han ikke en innovasjonsekspert som fulltidsansatt nummer to, men en daglig leder.

Det var en uvanlig måte å gjøre det på, men Dagestad var klok av skade. Han hadde vært utviklingssjef i HTS, innovasjonssjef i Tomra og sjef for forskning og utvikling i Aura Gruppen. Alle de tre stedene hadde han opplevd det samme. Etter hvert som tiden gikk, brukte han mindre og mindre tid på fagfeltet sitt. Det han var aller mest glad i å drive med. I stedet gikk tiden med til personalarbeid og administrasjon.

– Jeg var sugen på å komme meg tilbake faget mitt. Det var derfor jeg startet Innoco og det er derfor jeg har vært så oppsatt på å ha en daglig leder.

– Nesten som et ekteskap

– Hvor ligger er de største utfordringene for gründere som skal overlate ledelsen til en annen?

– Det som kan være riktig for noen kan være feil for andre, men det er én ting som er helt grunnleggende. Daglig leder og gründeren må fungere sammen som mennesker. For mange gründere er bedriften som en baby og samarbeidet med daglig leder blir et samarbeid som kan være tettere enn i et ekteskap.

Å finne noen man kan jobbe så tett sammen med, er en utfordring på det menneskelige plan. I tillegg må gründer og leder være enige om de grunnleggende forretningsmessige tingene: Hva er formålet med bedriften? Skal de vokse og bli hundre ansatte eller er målet å skape stabil drift og trygge arbeidsplasser?

Saken fortsetter under annonsen

– Du må finne en leder som har lyst til å ta bedriften i den retningen som du selv drømmer om som gründer.

Men selv om man finner en god partner, er det ikke gitt at forholdet vil holde. Sjur Dagestad viser gründer John Fredriksen og daglig leder Tor Olav Trøim. To parhester som holdt ut sammen i bortimot to tiår. Selv der ble det til slutt skilsmisse.

– Voldsomt kontrollbehov

– Er gründere flinke nok til å gi fra seg kontrollen til eksterne ledere?

– Jeg har ikke forskning å vise til, men jeg har sett mange gründere som har et voldsomt kontrollbehov som verken vil gi fra seg eierandeler, makt eller myndighet. Det dummeste du gjør, er imidlertid å ansette en daglig leder som ikke får lov til å være daglig leder. Da tukler du med din egen beslutning og bruker tid, krefter og penger på å finne en kapasitet til bedriften din som likevel ikke får bruke kapasiteten sin.

 
Paid article
Yes