Spør juristene: Oppsigelse av langtidssykemeldt

Publisert: 13. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 12. mars 2015 kl 14.09

Spørsmål: Jeg er en leder i en mellomstor virksomhet som har hatt en arbeidstaker som har vært sykemeldt i snaue to år. Vi føler at vi har forsøkt å tilrettelegge det vi kan for at han skal kunne komme tilbake i arbeid. Han sliter imidlertid med depresjon og angst, og det er dermed vanskelig å skulle tilrettelegge annerledes enn å utvise forståelse og tålmodighet. Nå er imidlertid tålmodigheten begynt å briste fra vår side – vi er en liten og sårbar virksomhet som er avhengig av noenlunde stabil arbeidskraft. Har vi grunnlag for å si opp vedkommende?

Leder med sviktende tålmodighet

Svar: Oppsigelse som følger av sykefravær er ikke lov de første tolv månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte, jf. arbeidsmiljøloven § 15-8. Dette omtales som «verneperioden» – hvilket i ditt tilfelle ikke er aktuelt.

Utenfor verneperioden gjelder det alminnelige vern mot usaklig oppsigelse etter § 15-7. Etter omstendighetene vil det kunne være saklig grunn til å si opp en arbeidstaker som har langt sykefravær. Noe fasitsvar er her ikke å finne. Det beror på en helhetsvurdering av hvorvidt oppsigelsen samlet sett fremstår som rimelig i den situasjon som foreligger. Momenter som vil vektlegges i en slik vurdering er mulighet for tilrettelegging, helbredelsesutsikter, lengden av fraværet, bedriftens størrelse og økonomi, arbeidstakers alder og ansettelsestid. Også andre momenter kan tas i betraktning.

Arbeidsgiver har bevisbyrden for de forhold som påberopes som grunnlag for oppsigelse, samt bevisbyrden for den oppfølging og tilrettelegging som er utført. Vær derfor grundig med å dokumentere prosessen.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy

 
Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes