Gjorde comeback etter tre år

Publisert: 19. desember 2014 kl 08.00
Oppdatert: 18. desember 2014 kl 15.07

For tre år siden sluttet Leif Inge Nordhammer som konsernsjef i oppdrettsselskapet Salmar, etter 15 år i jobben. Under hans ledelse hadde Salmar vokst til å bli både et stort børsnotert selskap og en stor aktør på det internasjonale markedet. Den 20. januar i år var Nordhammer tilbake igjen i gamlejobben. Yngve Myhre orket ikke lenger å pendle mellom et familieliv i Oslo og et konsernsjefliv på Frøya.

– Var dette planen da du sluttet?

– Det var overhodet ikke planen, men jeg ble spurt og etter nøye overveielser bestemte jeg meg for å ta i et tak igjen, da, sier Nordhammer.

– Hvordan har det vært å komme tilbake?

– Jeg synes det har gått veldig greit. Jeg visste jo hva jeg gikk til. Det er nesten som å ha hatt en lang ferie, selv om Salmar i mellomtiden hadde utviklet seg videre. Det er mange av de samme utfordringene og diskusjonene som da jeg sluttet, og jeg jobber sammen med mange av de samme menneskene som var der da jeg sluttet.

Investeringer, hytta og Rosenborg


Han har i den tiden han var ute av lederrollen i Salmar fulgt næringen tett, blant annet som styremedlem i Salmars eierselskap Kverva. Som lederskikkelse mener han at han er den samme nå som han var da han sluttet.

Saken fortsetter under annonsen

– Resultatene var gode, likevel sluttet du i 2011. Hvorfor ga du deg?

– Det er viktig å ha en indre drivkraft og motivasjon for å prestere 100 prosent. Dette er ikke en jobb du gjør halvveis. Når du har vært opptatt av å prestere på høyt nivå over lang tid, tar det litt på, så det var nok litt slitasje. Jeg ønsket også å begynne med litt andre ting.

– Hva har du drevet med?


– Jeg har fulgt opp noen egne investeringer, og har også levd et litt annerledes liv enn det det ble anledning til da jeg var konsernsjef. Jeg har vært mer på hytta og mer i fjellet. Jeg har også hatt noen styreverv, blant annet i Kværva og i Rosenborg. Spennvidden har vært god.

Lakselus og storpolitikk

I Salmar har Nordhammer blant annet kommet tilbake til biologiske utfordringer og storpolitikk.

– Russlands lakseboikott kom brått på. Næringen eksporterer til 120 land, og når noe slikt skjer i et så viktig marked som Russland må vi kaste oss rundt for å få trykket fisken inn i andre eksisterende markeder. Den største utfordringen, er likevel de biologiske utfordringene. Det koster penger, energi og det er mye styr rundt det å skulle holde nivået på lakselus lavt, sier Salmar-sjefen, som til tross for utfordringene ser lyst på 2015.

Saken fortsetter under annonsen

Han tror det blir et godt Salmar-år, med fortsatt god etterspørsel etter laks.

Les også: 8 av 50 selskaper har skiftet sjef

Paid article
Yes