– Nye tider krever nye måter å lede på

Publisert: 7. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 6. november 2014 kl 15.20

– Vi jobber stadig mer i de virtuelle rom, og det vil påvirke måten ledelse utøves på. I de virtuelle rom kommuniserer mennesker på et mer likeverdig nivå, uten en leder i sentrum. I fremtiden vil det bli enda viktigere å forstå ledelse som relasjoner mennesker i mellom, sier Donatella De Paoli, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Hun er opptatt av å forstå ledelse også som en funksjon av det ytre, og i fire år hun nå jobbet på forskningsprosjektet «Omgivelsenes betydning for ledelse» sammen med kolleger fra Universitetet i Tampere i Finland. Den 10. november presenterer de noen av funnene på et arrangement på Handelshøyskolen BI. Neste år kommer boken «Leadership in Spaces and Places».

– Den nye kommunikasjonsteknologien er den største revolusjonen i arbeidslivet siden den industrielle revolusjonen, sier forskeren.

Større lederutfordringer

Ledere og ansatte befinner seg oftere enn før på forskjellige steder. Det jobbes fra PC er og telefoner fra flyplasser og kafeer, fra hjemmekontorer og hytter, fra busser og tog. Grensene mellom arbeidsliv og fritid er mindre tydelige og det jobbes på andre måter. De ansatte styrer i større grad hverdagene selv, og bedriver selvledelse. En konsekvens blir antagelig at det blir mer måling fra arbeidsgivernes side fremover. Dette for å ha en viss kontroll med ansatte man ikke ser.

Virtuelt arbeid krever at ledere tenker og handler annerledes og utfordringene blir større, ifølge De Paoli. Hennes egen og andres forskning viser for eksempel at det er vanskeligere å bygge tillit når man skal lede noen man ikke ser og kjenner. Det stilles videre større krav til at lederen behersker moderne teknologi, herunder balansen mellom faglig og personlig kommunikasjon i det virtuelle rom.

Andre utfordringer er knyttet til kreativtitet, motivasjon, arbeidsmoral, kommunikasjon uten kroppsspråk samt håndtering av konflikter. Det kan også være en utfordring å få til fokuserte møter fordi folk gjør flere ting samtidig og har vanskelig for å konsentrere seg.

Saken fortsetter under annonsen

Meningsfulle møter

En leder De Paoli har intervjuet sier at han opplever at den virtuelle kontakten blir best når han kjenner folk fra før. Hvis han ikke har møtt dem tidligere, vil han i virtuelle møter relatere seg til det det de sier og ikke til den de er. «Det er mer rom for vurderinger og refleksjon når jeg kjenner folk», sier lederen.

Selv om stadig mer av arbeidslivet foregår i det virtuelle rom, er det viktig at ledere og ansatte fra tid til annen møtes fysisk, understreker Donatella De Paoli. Det er bra for kreativiteten og for å bli bedre kjent med folk. Gjennom relasjoner bygger man tillit, motivasjon og mening.

– På mange måter er det blitt enda viktigere enn før å skape meningsfulle, fysiske møter og møtesteder. Virtuelt arbeid gjenreiser kontorets betydning, men forskjellen er at det uformelle og sosiale nå kanskje er vel så viktig som de konkrete arbeidsoppgavene som skal løses. Det er en arena for å bygge bedriftskultur.

De digitalt innfødte

Etter å ha snakket med gründer Erlend Bakke (32), var De Paoli overrasket over at han ikke så de begrensningene i virtuell ledelse som mange forskere og andre ledere snakket om. Bakke opplevde at virtuell ledelse ga ham mer, og ikke mindre, kontroll over kommunikasjon, oppgaver og tid. De Paoli merket seg også at han er opptatt av å lytte til medarbeidernes ønsker, og at han prioriterer å møte sine ansatte fysisk en gang i året. Hun mener at begge deler er viktig for virtuell ledelse, ettersom det bidrar til sterkere relasjoner og økt tillit.

De Paoli mener å se at folk under og rundt 30, som Bakke, har et mer naturlig og positivt forhold til teknologi enn de som er eldre. De unge, som har vokst opp med moderne kommunikasjosnteknologi kalles ‘digital natives’, og deres holdninger og adferd til teknologi har også gjort noe med deres syn på ledelse.

Saken fortsetter under annonsen

– Unge er vant til å tenke på folk de kommuniserer med på nettet som likeverdige, hvilket er en av grunnene til at fremtidens arbeidsliv vil bli mindre ledersentrisk og elitepreget enn det har vært før. Det oppleves som en mer likeverdig å kommunisere med sjefen på Skype enn å snakke med en leder som sitter ved enden av et fysisk møtebord, sier De Paoli.

Det er også andre grunner til at den ledersentriske og sentraliserte lederrollen blir vanskeligere å praktisere virtuelt. Ledere kan i de virtuelle rom ikke bruke autoritet og karisma på samme måte som hvis de sitter i same fysiske møterom som medarbeidere.

– Nye perspektiver på ledelse tar utgangspunkt i at det materielle, det vil si også teknologien, setter føringer på relasjoner og ledelse. Moderne kommunikasjonsteknologi er nettverksbasert og involverer mennesker, men bidrar også til at den hierarkiske modellen med sjefen på toppen blir vanskeligere å praktisere. I framtidens organisasjoner blir det viktig å bruke ny teknologi på en god måte, da kan man skape mer likeverdige og demokratiske arbeidsmiljøer. Med ny teknologi kan man i større grad myndig- og ansvarliggjøre folk på alle nivåer.

Les også: Sjefen og de ansatte møtes bare tre uker i året

4 tilnærminger til virtuell ledelse i praksis

  • Fra sentralisert ledelse til mer relasjonell ledelse
    Teknologi kan støtte og stimulere en mer deltagende og delt ledelsesprosess. Det blir derfor viktig å fokusere og forberede relasjonen mellom ledere og medarbeidere. 
  • Ledelse som et kollektivt fenomen
    Virtuell ledelse taler for å avgi kontroll, dele kunnskap og involvere og bemyndige medarbeidere. Ansatte som har vokst opp med internett, er ikke vant til å bli styrt autoritært i det virtuelle. Selvledelse, delt ledelse og stedsbasert ledelse kan være aktuelle inspirasjonskilder. 
  • Legg mer vekt på estetikk, stemme og språk
    Det viser seg at visse sanser blir mer stimulert enn andre i virtuelle rom. Stemmebruk og språk blir for eksempel viktigere i telefonsamtaler, mens det visuelle får en annen betydning på Skype. Vi må lære oss å bruke egenskaper som å lytte, fokusere og engasjere oss i kommunikasjon med andre på et annet nivå enn ansikt til ansikt. 
  • Betydningen av meningsfulle møteplasser
    Forskning fra Donatella De Paoli viser at det er viktig å møtes fysisk fra tid til annen for å lykkes med virtuell ledelse. Fysiske møter blir viktige for å dele informasjon og kompetanse og utvikle gode sosiale relasjoner. 

Kilde: Donatella De Paoli, Handelshøyskolen BI.

 

Paid article
Yes