Derfor fikk du ikke jobben

Publisert: 3. september 2014 kl 16.00
Oppdatert: 4. september 2014 kl 12.01

1) Lidenskap og engasjement

Er det en ting som en arbeidsgiver ser etter, er det  lidenskap og engasjement. Det er normalt å være spent og kanskje nervøs når man er på et jobbintervju, men klarer du ikke å synliggjøre lidenskap og engasjement for fagområdet, selskapet eller egen kompetanse, så vil du falle i gjennom. Ledere ønsker personer som er selvgående og som viser stå på vilje.

Når du snakker om noe du er engasjert i, så lyser det ut av øynene dine. Nysgjerrighet og energi er viktige ingredienser i en jobb. Entusiasme rundt egne resultater i tidligere jobber er avgjørende. Ønske om å utrette noe og gjøre en forskjell er veldig tiltalende for arbeidsgiver.

2) Manglende evne til å stille spørsmål

Engasjement viser du også gjennom å stille spørsmål. Når du kommer på intervju forventer man at du har mange spørsmål. Gjennomtenkte og gode spørsmål gir umiddelbart kandidaten plusspoeng. Hvis du derimot stiller spørsmål bare for å stille spørsmål, så forstår intervjueren at du ikke har reflektert så mye rundt selskapet og stillingen. Det ødelegger mer enn det gagner deg.

Her er noen gode spørsmål du bør stille din kommende sjef:

  • Hva slags lederstil har du? 
  • Hva er dine personlige verdier? 
  • Hva slags kultur er det i dette selskapet? 
  • Hvordan er møtekulturen i selskapet? 
  • Hvordan jobber teamet eller organisasjonen sammen? 
  • Hva er de største utfordringene til selskapet eller organisasjonen? 
  • Nå som du har blitt bedre kjent med meg, hvordan mener du at min bakgrunn kan bidra positivt i selskapet?

Disse spørsmålene er absolutt ikke noen fasit, men blir ikke disse temaene berørt i et intervju, bør du stille spørsmålene. Du bør ha minimum 10 gode spørsmål på blokka før du stiller til intervju.

3) Førsteinntrykket

Det står ikke først på denne listen, men det er det første en intervjuer legger merke til, bevisst og ubevisst. Det er mange ledere som ikke har erfaring med å intervjue. Uten at de selv er klar over det, skifter de sjelden mening etter at de har dannet seg et førsteinntrykket idet du kommer inn døren. Mange intervjuere blir derfor skuffet når kandidaten ikke kler seg skikkelig. Man får bare én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk. Da er det synd hvis intervjueren får inntrykk av at du ikke synes intervjuet er viktig nok til å kle deg skikkelig. Kle deg formelt og pent. Skoene må være blankpussede og neglene klippet. Møkk under neglene er absolutt ikke noe pluss. Ved å kle deg pent vil intervjueren føle at du tar dette på alvor, at det er viktig for deg og at du har jobbet med alle detaljene og gjort ditt ytterste for å få jobben.

Noen vil hevde at intervjueren må heve seg over slike overfladiske vurderinger. Samtidig er det viktig å påpeke at hvordan man kler og ter seg er en viktig del av totalen. Det er også viktig hvis du skal representere bedriften utad.

Slappe håndtrykk gir ofte returbillett ut døren.

En god holdning, stødig blikk og et stort smil bidrar både til å styrke selvtilliten til kandidaten, samtidig som det gir et godt inntrykk hos intervjueren.

4) Selvinnsikt

De fleste intervjukandidater får på en eller annen måte spørsmål om sine sterke og svare sider. Jeg har intervjuet mange kandidater som har hatt en lang liste over sterke sider, men når jeg spør om hva som er deres svake sider, da har de ikke noen svar.

"Hva med selvinnsikt?" foreslår jeg litt forsiktig.

Ingen mennesker er perfekte. Alle mennesker har styrker og svakheter. Forskjellige stillinger passer til forskjellige personer. Vær ærlig når det gjelder hva som er dine svakheter og styrker. De kommer for en dag når du begynner i stillingen uansett. 

Mange lærer at man skal finne svakheter som også kan være en styrke. Utålmodig er en klassiker. En erfaren intervjuer faller ikke for slike forsøk på å unngå å svare skikkelig på spørsmålet. I verste fall kan det bli sett på som at man ikke er åpen og ærlig. 

Bruk derfor mye tid i forkant av et intervju på å forstå deg selv. Spør partner, tidligere kollegaer, sjefer og venner om å få en ærlig tilbakemelding på deg selv. Det gjør deg i bedre stand til å fortelle hvem du er.

5) Personlig kjemi

Det er heller ikke til å komme bort fra at personlig kjemi spiller inn. Dette er på mange måter det mest krevende området å gjøre noe med. Noen mennesker finner man aldri kjemi med, og da er det ofte ikke noe man får gjort med det.

Det er selvsagt synd, fordi både du og stillingen kan være perfekte for hverandre. 

Det kan hende at man er best tjent med at man ikke fikk jobben hvis kjemien ikke er tilstede, spesielt hvis det er den kommende lederen som man ikke har funnet tonen med. Når hverdagen kommer blir det ofte ikke lettere hvis man ikke hadde god kjemi i utgangspunktet.