Lene Vågslid (Ap) er leder i Stortingets justiskomité og svært kritisk til hvordan politireformen har utviklet seg. 

Foto

Bernt Sønvisen

– Politireformens største problem er at den er underfinansiert

Publisert: 20. april 2020 kl 12.22
Oppdatert: 20. april 2020 kl 12.37

– Regjeringen har ikke greid å styrke førstelinjen, til tross for klare vedtak i Stortinget om at alle gjenværende tjenestesteder skulle styrkes. Dermed har politiet blitt svekket lokalt, sier lederen i Stortingets justiskomité, Arbeiderpartiets Lene Vågslid. 

Hun er «dessverre» ikke overrasket over det de 16 topplederne i politiet sier i den ferske forskningsrapporten fra Politihøgskolen. Der kom det fram at toppledere i norsk politi mener at politireformen har ført til en sterk sentralisering og at det ikke følger med nok ressurser til å gjennomføre reformen på en god måte.

– De fleste andre evalueringer og rapporter om Nærpolitireformen har også pekt i denne retningen, sier Vågslid.

Underfinansiert

Hun påpeker at en del av den sentraliseringen vi ser jo har vært bevisst og villet fra alle partier. For eksempel at vi skulle ha færre politidistrikt. 

Men ifølge Vågslid har man de siste tre åra sett at satsingen på lokalmiljøet er blitt stadig mindre.

– New Public Management-tenkingen har overtatt fullstendig, og vi ser en pervers HR-styring også i politiet, som andre steder i offentlig sektor.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi mener jo at dagens regjering har brutt forutsetningene i det Stortings-forliket som lå til grunn for reformen, framhever lederen i Justiskomiteen.

– Politireformens største problem er at den er underfinansiert. Dermed får politidistriktene for få folk. I tillegg har vi sett at det har sviktet når det gjelder ledelse på enkelte områder. Blant annet har de ansatte blitt lite involvert i de store endringene norsk politi har vært igjennom.

Spent på stortingsmelding

Lene Vågslid mener ikke at alt i politireformen har gått galt.

– Profesjonaliseringen vi ser er bra. Men det hjelper ikke at man blir god på «politiarbeid på stedet» når man ikke har politifolk på stedet.

Opposisjonen ønsker nå å forsterke reformen.

– Jøran Kallmyr varslet en egen politimelding da han var justisminister. Nå er det opp til Monica Mæland å legge den fram. Jeg skjønner at arbeidet tar lenger tid enn planlagt på grunn av koronakrisen, men jeg forventer at hun snart kommer med en stortingsmelding der hun tar inn over seg den kritikken som har kommet fram gjennom ulike evalueringsrapporter.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg håper Monica Mæland har en bedre evne til å gjøre noe med problemene i politiet enn det de åtte forsøkene fra Fremskrittspartiet var i stand til.

En av de største utfordringene for politiet er ifølge Vågslid at de fleste politidistriktene hadde store etterslep på sine budsjetter allerede før reformen.

– Pengene som fulgte politireformen har ikke tatt høyde for den ordinære driften, og resultatet er at flere politidistrikter må kutte mange årsverk, både politifaglig og innen påtale. Samtidig får man for beskjed om å styrke tjenesten. Da blir det ekstra vanskelig. Det er også et problem at flere sivile stillinger besettes av politiutdannede for at man skal få et «fint tall» på målet om to politifolk per 1000 innbyggere.

Det hjelper ikke at man blir god på «politiarbeid på stedet» når man ikke har politifolk på stedet.

Les mer:

«Korona-ressurser» bør bli permanente

Saken fortsetter under annonsen

Politimestrene trenger handlingsrom til å ansette de folka de trenger, mener Lene Vågslid. Arbeiderpartiet foreslo å plusse på 400 millioner til politidistriktene i budsjettet for 2020. Men det stemte regjeringspartiene ned.

– Vi har bedt om en bemanningsanalyse og en klar plan for hvordan man får ut mest mulig politikraft i politiet. Heller ikke dette har vi fått gjennomslag for.

I mars ba justisminister Monica Mæland Politidirektoratet om å ansette 300–400 ekstra politifolk for å styrke bemanningen i tilknytning til koronautbruddet. Disse stillingene ønsker Lene Vågslid skal bli permanente.

– Det er bra at regjeringen sørger for å bemanne opp politiet nå under koronakrisen. Men for å bøte på det svake budsjettet, bør de ekstra politifolkene som nå ansettes bli permanente også etter koronakrisen, sier Vågslid.